Tegen de stroom

Je kunt met je kajak rond IJsland varen. Je kunt het rondje – een monstertocht van ruim 2000 kilometer – ook omdraaien, en dus niet alleen tegen de klok maar ook tegen de stroom in peddelen.

Veiga Grétarsdóttir is de eerste in de geschiedenis die het deed, en te zien in de trailer van Against the current (1.27 uur). De zoveelste outdoordocu vol uitgekauwde clichés over de strijd van één mens tegen de elementen dus? Hell to the no! De film gaat net zo goed over de andere strijd die Veiga heeft gevoerd: hoe ze 44 jaar geleden in een vissersdorpje werd geboren als het jongetje Veigar, en op haar 38ste – inmiddels getrouwd en vader – het lef had om als vrouw verder te gaan.Op zeitgeistfilms.com vind je de bioscopen waar deze inspirerende film deze zomer online te bekijken valt.

Wait for it...