Reistip Bretagne

Go West Young Man

Op het grootste schiereiland van Frankrijk, Bretagne, waan je je aan het einde van de wereld. Hier wisselen ruige schoonheid en spectaculaire kliffen elkaar af met hagelwitte stranden en een blauwgroene oceaan. In deze oase ligt een fijnmazig netwerk van routes voor wandelaars, mountainbikers en gravelriders.

Foto: François Hurtaud / Shutterstock.com

Kilometervreters stappen op de GR34 die als een 2000 km lange leidraad om de scherpgekartelde kustlijn ligt. Deze wandelklassieker - die ook wel de Sentier des Douaniers wordt genoemd, omdat het ontstaan van het pad in 1790 te danken is aan de douanebeambten die hier de kusten bewaakten - start in Le Mont-Saint-Michel en eindigt in Saint-Nazaire. Onderweg passeer je aan de noordkant van Bretagne onder meer Dinard aan de Côte d’Emeraude (Smaragdkust), bekend om zijn mooie villa’s uit de Franse Belle Époque, de vele kunstgaleries, mediterrane tuinen en talloze visrestaurantjes.

Foto: Berthier EmmanuelOntdek de Smaragdkust
Deze veertig kilometer lange kust is met 350 km aan gemarkeerde wandelpaden al een bestemming op zich. Wandel zelf in het wilde weg of volg een van de vele wandelrondjes die er voor je uitgestippeld zijn en in lengte variëren, zoals het ‘Circuit Lawrence d’Arabie’ (12 km) waarbij al wandelend het verhaal van Thomas Edward Lawrence, bekend als Lawrence of Arabia (1888- 1935) wordt verteld. Deze beroemde Engelse kolonel staat bekend om zijn verloving tijdens de grote Arabische opstand tussen 1916 en 1918. Hij leefde in Dinard in zijn vroege jeugd van 1891 tot 1894 maar keert meerdere keren terug tussen 1906 en 1910 voor een verblijf waarbij hij op zijn fiets de hele regio doorkruist.
Een andere wandeltip is de 85 km lange route ‘Saint-Lunaire campagne et mer’. Dit kustpad leid je langs schitterende baaien maar ook langs het gelijknamige stadje dat in 2019 werd uitgeroepen tot de beste plaats op het gebied van biodiversiteit. Kilometervreters beginnen vol goede moed aan de 25 km lange wandelroute ‘Le Poudouvre’. Hier wandel je tussen land en zee, een plaats die ook wel de Poudouvre wordt genoemd, onder meer langs overblijfselen van oude getijdenmolens die bepalend zijn geweest voor de economie van de regio. Bovendien doorkruist dit circuit een van de mooiste kustgebieden langs de Rance. Liever op de fiets, op de website van Dinard kun je alle wandel- en fietsroutes vinden en ook downloaden. Of stap op een sup en peddel de rivier af, of in een zeekajak en bekijk de Smaragdkust vanaf zee.

Foto: Franck Hamel / Foto: Victor Sutty - Unsplash.com / Foto: Teddy Verneuil


Klimmen en boulderen
In het westen van Bretagne, op een van de rotsuitlopers, zullen spectaculaire kliffen en een blauwgroene oceaan met witte zandstranden als magneten aan je trekken. Deze door smeltend gletsjerwater geslepen rotspartijen zijn een walhalla voor rotsklimmers. Een unieke klimplek, het Ile aux Pies is een van de meest populaire klimplekken van Bretagne. Maar ook Pen Hir op het schiereiland Crozon is een eldorado voor klimgeitjes. Aan de andere kant van de kust, in Bains sur Oust vind je granieten kliffen die tot 50 meter hoog pieken. Boulderaars trekken naar Kerlouan, op de noordelijke punt van Finistère waar verspreid over een 6 km lange kustlijn tal van rotsformaties liggen die zowel beginners als gevorderde boulderaars uitdagen. Hier vindt ook jaarlijks het Blokuhaka festival plaats. Daarnaast is coasteering – een combinatie van klimmen, springen en zwemmen – een populaire activiteit tussen de kliffen van het departement Finistère.
Klik hier voor een compleet overzicht van de beste klimspots van Bretagne.

Foto: Crozon - Martorell Lilian / Shutterstock


Ontdek de Golf van Morbihan
Aan de zuidkant van Bretagne vind je de Golf van Morbihan, een schitterende baai in de Atlantische Oceaan waar zo’n 40 eilanden als parels in een schatkist liggen. Vanaf de oevers staat de historische hoofdstad Vannes fier op de uitkijk.
De Golfe de Morbihan is in 2014 officieel uitgeroepen tot Regionaal Natuurpark vanwege het enorme arsenaal aan archeologisch, cultureel en ecologisch erfgoed. Behalve wandelaars en cultuurliefhebbers vinden ook mountainbikers, gravelriders en wielrenners hier hun eldorado, dankzij het uitgebreide routenetwerk dat hier door R Bikes Resorts is aangelegd. Momenteel kun je kiezen uit 10 verschillende routes die zowel in afstand als in moeilijkheidsgraad variëren. Fietsliefhebbers kunnen ook een meerdaagse route volgen, zoals een 200 km lange gravelroute waarmee je alle highlights van de Golf aaneenrijgt. Voor het transport van je bagage wordt gezorgd. Behalve routes biedt R-Bikes Resorts in Vannes ook een accommodatie, inclusief trainingsfaciliteiten. Alle fietsroutes en accommodaties zijn samengebracht in de gelijknamige app.

Foto's boven: A.Lamoureux – Golfe du Morbihan Vannes tourisme / Morbihan Tourisme / Foto's onder: Max Coquard - Bestjobers


Made in Breizh
Dat Bretagne veel meer is dan crêpes en galettes! Fans van zeevruchten, zoals oesters en Sint-Jacobsschelp, kunnen hier hun hart ophalen. In de Golf van Morbihan vind je de oesterkwekerij van Ivan Selo die je graag meeneemt op excursie naar zijn ‘goudmijntjes’. Zoetekauwen proeven de hemelse smaak van het kouign-amann gebak, whiskeyliefhebbers laten zich verrassen door de volle smaak van een boekweitwhisky en bierfans hangen met hun tong op de bar van Brasserie Lancelot waar de lekkerste lokale biertjes uit de tap vloeien. Allemaal Made in Breizh.

Klik hier voor meer informatie en tal van tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Bretagne.

Foto: Thibaut Poriel

Wait for it...