Het Wilde Westen

Je hoeft niet helemaal de oceaan over te vliegen om je onder te dompelen in het wilde westen. Met een beetje fantasie kunnen ook dichter bij huis de lasso’s los en de sporen van stal. Hiiii-haaaa! Zeven tips voor de poldercowboy.
GELUKSZOEKERS
Wilde uithoek America.
Paard van stal Mountainbike, tourfiets.
Giddy up! Er is een Amerika waar ze hotdogs bestellen met een zachte G en Bruce Springsteen het moet afleggen tegen Rowwen Hèze. America met een C heet deze parallelle dimensie aan de Limburgse Peel. Toen tal van keuterboertjes en turfstekers aan het eind van de 19e eeuw met hun hele hebben en houden naar de Limburgse veenkoloniën trokken, identificeerden ze zich graag met de gelukszoekers die in ‘Groot Amerika’ richting het westen reisden. Vandaar die naam (even verderop ligt ook het gehucht Californië). We mogen die oude veenarbeiders nog steeds op onze blote knietjes danken. Door het afplaggen van de hei kwamen veel akkers immers hoger te liggen en rook het stuifzand zijn kans. Resultaat: een landschap dat nog altijd heerlijk op en neer heuvelt. Zelf ervaren? Vanaf de parkeerplaats aan de Americaanse Lorbaan krult de mtb-route De Schaak (ook wel het rondje van Horst genoemd) ruim 19 kilometer lang door de Schadijker Bossen. De hele rit is prima uitgepijld en bestaat hoofdzakelijk uit subliem slingerende singletracks. Meer een tourfietstype? Aan de voet van de dorpskerk stap je zo op voor de 43 kilometer lange Peel-Heideroute.
Aangespoord visitnoordlimburg.nl/peelheideroute, mtbdeschaak.nlKNOLLENLAND
Wilde uithoek Heel het land.
Paard van stal Wandelen, luisteren.
Giddy up! Tim Knol is een medisch wonder. Zijn lijf is geboren in het Noord-Hollandse Hoorn, maar zijn stembanden komen overduidelijk uit Nashville en omstreken. Huilend gitaartje. Subtiele snik. Als geen ander voert de sympathieke singer-songwriter je al na een paar noten mee naar het stoffige hart van de Americana muziek. Sinds het tijdperk corona brengt de muzikant echter ook een tweede liefde ten tonele: wandelen. Van de Hatertse Vennen tot de Oude Buisse Heide en van Enkhuizen tot Natuurpark Lelystad: Tim liep het afgelopen jaar zijn stevige stappers kaal. Eerst in zijn uppie. Maar al gauw met De Wandelclub, een briljant initiatief waarbij Knol je niet alleen door fijne stukjes Hollandse natuur leidt (soms samen met bevriende artiesten) maar tussendoor ook nog eens geregeld halthoudt voor melodieuze mini-concertjes in de wilde natuur. Ook nu de eerste concertzalen weer voorzichtig op een kier gaan, blijft De Wandelclub actief. Met naast de terugkerende trektochten onder meer ook een eigen magazine en plannen voor een kakelvers wandelfestival.
Aangespoord Check wandel.club om lid te worden.GOUDEN BERGEN
Wilde uithoek Het Nijverdalse Ravijn.
Paard van stal Op je stalen ros.
Giddy up! Niet alleen in het Amerikaanse westen liep de goudkoorts ooit hoog op. Ook in Nederland hadden we het aan het begin van de twintigste eeuw flink te pakken. Met bodemmonsters toonden twee avonturiers in 1902 aan dat er een veelbelovende voorraad gouddeeltjes in de Overijsselse grond verstopt zat. Niet lang nadat de provincie groen licht had gegeven om de schop in het zand te zetten, bleek het echter loos alarm: de hoeveelheid goud was zo goed als verwaarloosbaar. De loopgraven werden weer dichtgestort, arbeiders werden ontslagen en de beide initiatiefnemers vertrokken met de noorderzon. Ten noordwesten van Nijverdal herinnert alleen het Goudzoekerspad – een tamelijk onbeduidend fietspad langs de N35 – nog aan het roemruchtige verleden. Met wat dikkere banden en meer vering onder je gat, vind je er gelukkig nog wel gouden bergen. Vanaf het Goudzoekerspad scheur je zo verder over de mountainbikeroute van Hellendoorn, een 19 kilometer lange achtbaan vol Sallands stuitergenot.
Aangespoord De hele route is te vinden (en downloaden) op mtbroutes.nl/overijssel/hellendoorn.STRUIKROVERS
Wilde uithoek Heel het land.
Paard van stal Struikroven.
Giddy up! In het wilde westen kon je zelden even ontspannen op je paard/koets/benenwagen zitten. Je zat nog maar net een beetje dagdromend op je strootje te kauwen of – hand’s up! – er kwam weer een of andere linkmiegel uit de bosjes zetten om je te stelen. Ook anno 2021 en op de Nederlandse prairie ritselt het nog geregeld in het struikgewas. Maar dit keer zijn de zelfbenoemde Struikrovers twee hippe Brabanders die afgedankte planten redden van een wisse dood. Bij nieuwbouw, renovatie of de sloop van huizen en woonwijken, wordt het bestaande groen in Nederlandse voor- en achtertuinen doorgaans vernietigd. Alleen al in onze hoofdstad werden de laatste jaren zo 600 voetbalvelden aan sloopgroen uit de grond gerukt. Onzin, vinden Vincent Wittenberg en Bernice Kamphuis. Als vloerplanken en bakstenen worden hergebruikt, verdienen appelbomen, vlinderstruiken en tomatenstekjes net zo goed een kans op een tweede leven. De Eindhovense Struikrovers helpen inmiddels door heel Nederland buurtbewoners om samen planten en bomen van de sloop te redden. Daarmee scoorden ze al een plekje in de hoogste regionen van de Duurzame 100, de groene ranglijst van dagblad Trouw. En nu een respectvolle tik op de cowboyhoed in deze lijst.
Aangespoord Mee roven? Check struikroven.nuKAJAK- & KANOPARADIJS
Wilde uithoek Krimpenerwaard.
Paard van stal Kano, kajak.
Giddy up! Aan de cowboys hebben we Clint Eastwood te danken. Maar als de inheemse volkeren van Noord-Amerika er niet waren geweest hadden we nooit de kajak of kano gehad. Tijd voor een ode aan onze overburen in een van de meest Hollandse stukjes van Holland: de kletsnatte Krimpenerwaard. Tussen het water van de Lek en de IJssel werd het landschap al in de 11e eeuw langs de liniaal gelegd om het veenmoeras met smalle slootjes te ontginnen. Met zijn lange repen weiland ziet de streek er nog altijd uit alsof de hele polder door de papierversnipperaar is gehaald. En al die ondiepe turfslootjes en kronkelende veenriviertjes laten zich bij uitstek met een kano of kajak verkennen. In de hele Krimpenerwaard is een knooppuntennetwerk van maar liefst 65 kilometer aan vaarroutes uitgezet. Geen eigen kano of kajak? Geen probleem. Bij de kanocentra Haastrecht en Loetbos (Lekkerkerk) liggen ze voor je klaar.
Aangespoord Op staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/groene-hart-krimpenerwaard/routes download je een plattegrond van het hele kanoroutenetwerk, inclusief knooppunten, picknickplekken, molens, kaasboerderijen en meer. Huren: kanocentrum-haastrecht.nl, kanocentrumloetbos.nlZANDHAPPEN
Wilde uithoek Het Hulshorsterzand.
Paard van stal Wandelen, hardlopen, fietsen.
Giddy up! Ennio Morricone is waarschijnlijk nooit in Nunspeet geweest. Toch sta je nog amper buiten de dorpsgrenzen of je hoort de legendarische filmcomponist (Once upon a time in the west, The good, the bad and the ugly) al fluiten in je oor. Mocht er ooit een Nederlandse spaghetti… euh stampotwestern worden opgenomen, dan biedt het Hulshorsterzand een droomdecor. Blockbusterbergen van stuifzand. Hier en daar een desolate vliegden. Alleen de gieren en saloons moet je er zelf bij verzinnen. Natuurmonumenten heeft vanaf parkeerplaats Hierderweg een fijn wandelrondje uitgezet die het Noord-Veluwse stuifzandgebied in 7 kilometer als een lasso omsingeld. Maar wie de conditie en klimkuiten echt op de proef wilt stellen, kan ook gewoon lukraak de zandbak in rennen, een populaire bezigheid onder de plaatselijke hardlopers. Nog steeds niet uitgestuifd? Op de Beekhuizerzandroute krijg je in 32 kilometer ook dit nabijgelegen stuifzandgebied – het Beekhuizerzand dus – voor je banden.
Aangespoord natuurmonumenten.nl en visitveluwe.nl/routes voor knooppunten en gps-bestanden.DOELLOOS DWALEN
Wilde uithoek Het Horsterwold.
Paard van stal Struinen.
Giddy up! Een beetje cowboy laat zich de weg niet wijzen. Paden zijn om op te pissen. In het wilde westen kon je gewoon gaan en staan waar je wilde: het tuimelkruid als richtingaanwijzer, het hele landschap als een onbeschreven blad. In ons eigen polderlandje krijgt elke postzegel helaas een bestemmingsplan en lijkt die wild-west-mentaliteit dus ver te zoeken. Goddank zijn er toch ook wat stukjes land gereserveerd voor de meer avontuurlijke natuurliefhebber die op eigen houtje rond wil struinen. Het Flevolandse Horsterworld is zo’n vrijbuitersparadijs. In het grootste bos van de provincie ligt De Stille Kern, een struingebied waar je in het wilde weg mag ronddwalen en zelfs het meest ingekakte ANWB-stelletje zo vanzelf de Bear Grylls in zichzelf ontdekt. Sinds het voormalige akkerland in 1996 werd overgedragen aan Staatsbosbeheer hebben de wilgen, eiken, essen en kastanjes er vrij spel. Voor wat extra westernsfeer draaft er zelfs een kudde wilde paarden rond.
Aangespoord staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/horsterwold. Pssst… toch behoefte aan wat houvast? Zowel het boswachterspad (5,5 km) als het plaatselijke mountainbikerondje (17,5 km) zijn keurig bewegwijzerd.


Wait for it...