ANDERS BERLIJN | 5 x van het pad af


Dat pure schoonheid ook in rauwheid kan zitten, blijkt wel uit de stad Berlijn die van zijn rafels een handelskenmerk heeft weten te maken. Hier zijn het geen grote modehuizen maar juist de verdomhoekjes die magnetisch werken. Daarnaast is Berlijn uitgeroepen tot een van de groenste steden ter wereld waar helemaal van het pad af zijn al lang het nieuwe normaal is.
1. Fiets- en kajaktour in de verrassende groene oase van het natuurbeschermingsgebied Tiefwerder Wiesen.
Locatie Berlijn-Charlottenburg en Spandau (West-Berlijn).
Afstand 26 km fietsen (2 uur) en 7 km peddelen (3 uur).
Karaktertrekjes Deze combinatietocht van fietsen en kajakken rijgt historische elementen, natuurparels en ruwe stadsdiamanten als een ketting aaneen.
Hoogtepunten Kasteel Charlotteburg, het grootste kasteel van Berlijn waar dit jaar voor de tweede keer, na meer dan 180 jaar weer een agave plant in bloei stond. Fietsen langs rivier de Spree. Siemensstad dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De Rominter Allee die je naar het monumentale Olympiastadion voert. Het beroemde zomerbad in het Olympiapark waar je zwembaantjes trekt onder de vrije hemel. De Berliner Waldbühne, een van de mooiste openluchttribunes van Europa. De 70 meter hoge Glockenturm. De baai van het Pichelsmeer met uitzicht op de havens. De honing van de Tiefwerder Wiesen en andere regionale producten die je zo vanuit de kano kunt kopen. Das Ballhaus Spandau, Europa’s oudste rockdiscotheek waar sinds de jaren 70 stevig wordt gerockt. De lagunenederzetting waar je stilletjes door de pittoreske coulissen van klein-Venetië, langs de volkstuinen en dichtbegroeide oevers peddelt. Zoek de bevers. Kijk uit naar de waterbuffels. Vind een picknickplek aan een van de oevers en geniet van het water zover het oog reikt.
Klik hier voor de route en meer info2. Vijf Dorpen Tour
Locatie Hellersdorf-Marzahn (Oost-Berlijn).
Afstand 19 km: 1,5 uur fietsen of 4,5 uur lopen.
Karaktertrekjes Een tocht door voormalig Oost-Berlijn waar 5 dorpskernen (Mahlsfdorf, Kaulsdorf, Biesdorf, Hellersdorf, en Alt-Marzahn) onder een stadstapijt liggen. Hier vloeit het groene dorpsleven samen met stadse fratsen.
Hoogtepunten Mahlsdorf, een El Dorado voor fans van de beginjaren van het Duitse rijk. Het hier gevestigde Gründerzeitmuseum neemt je mee naar de krochten van het verleden. Het ‘Berliner Balkon’, een plooi in het landschap tussen Mahlsdorf en Kaulsdorf, die tijdens de laatste ijstijd is ontstaan en de grens markeert tussen de Barnim hoogvlakte en de Berlijnse gletsjervallei. Kaulsdorfer Seen, een beschermd natuurgebied waar je ondanks het zwemverbod heerlijk kunt waar wandelen, (ijs)vissen of genieten van een strandsfeer. Spirituosenfabrik Schilkin. Hier kun je een flesje vullen met de pepermuntlikeur ‘Berliner Luft’, gin of wodka; allemaal ‘gemaakt in Berlijn’. Snuif berglucht op in de dicht beboste Biesdorfer Höhe en kunst in het Biesdorfer kasteel. Voor de fans van monumenten loont het om in Hellersdorf even de afslag te nemen naar het historische Griesinger-Krankenhaus. Bij het riviertje de Wuhle rivier verandert Marzahn-Hellersdorf in een wildernis van natuurlijke graslanden, heggen en struikjungles waar Schotse hooglanders de boel nog enigszins kort houden. Zweef hier in Berlijns enige gondelbaan door de wolken met grootse uitzichten over de voorsteden van de stad. Op ‘Wolkenhain’, het kunstzinnige uitkijkpunt boven op de Kienberg, sta je 120 meter boven zeeniveau. Stop op Hellersdorferstrasse 179. Hier staat de deur open naar een compleet ingerichte en originele ‘Plattenbauwohnung uit de DDR-tijd. In Alt-Marzahn stuit je op pure dorpsidylle waar de tijd heeft stilgestaan, de dorpskroeg het centrum is, vaklieden nog altijd hun ambacht uitoefenen en de Bockwindmühle nog dagelijks tot wel 1000 kilo meel maalt.
Klik hier voor de route en meer info3. Een fietstocht door de stadjungle van Berlijn.
Locatie Noordwest-Berlijn.
Afstand 43 km (2,5 – 3 uur fietsen).
Karaktertrekjes Tijdens deze stadssafari ga je op zoek naar de lokale en soms zelfs zeldzame diersoorten die in de stedelijke jungle kruipen, vliegen of spartelen. Vergeet je verrekijker niet.
Hoogtepunten Kinderboerderij Pinke-Pank, een landelijke oase op de voormalige grensstrook tussen oost en west, met kippen, geiten, varkens, ambachtslieden en verkoop van streekproducten. Dicke Marie, de oudste boom in Berlijn, in 1107 geplant aan de Tegeler see. De naam komt van de broers Alexander en Wilhelm von Humboldt die op het nabijgelegen kasteel hun jeugd doorbrachten, en ermee verwezen naar de dikke kok van het kasteel. De Borsigdamm, waar je in de houten ligstoelen kunt chillen met weids uitzicht over de Tegeler See – het één na grootste meer binnen de stadsgrenzen van Berlijn met 6 eilanden. Het Spandau-bos is een van de grootste, mooiste en meest soortenrijke bossen van Berlijn. Hier vind je tevens het grootste wildreservaat van de hoofdstad waar damherten, moeflons, reeën en wilde zwijnen hun heerlijke dierenleven leiden. Wie stil blijft en sluipend door de bossen trekt, maakt tevens kans op het spotten van wasberen, dassen en zelfs ijsvogels. In de natuurlijke uiterwaarden van de Tiefwerder Wiesen leven zeldzame dier- en plantensoorten. Het is het laatste Berlijnse paaigebied voor de snoek en ook bevers bouwen hier hun huizen. Een kudde waterbuffels houdt hier het gras kort. Op Vierfelderhof, een biologische kinder- en familieboerderij van 90 ha groot kun je uit de eerste hand een ecologische spoedcursus krijgen. Het laatste deel van de stadsexpeditie gaat naar Fort Hahneberg dat decennialang in een diepe slaap heeft gelegen. Hierdoor konden flora en fauna zich ongehinderd verspreiden en is het een belangrijk kwartier geworden voor vleermuizen. Haak aan tijdens een rondleiding in de schemering.
Klik hier voor de route en meer info4. Vijf toppen door drie wijken fietstocht.
Locatie Berlijn centrum.
Afstand 30 km en 350 hoogtemeters.
Karaktertrekjes Een van-piek-naar-piek fietstocht bomvol geschiedenis, stadsgroen, natuur, cultuur, water én vijf letterlijke hoogtepunten.
Hoogtepunten. Bunkerberg. Op 78 meter hoogte duik je gelijk de boeiende geschiedenis van het naziregime in. Oud afweergeschut op het dak met daaronder kamers die als schuilplaats voor meer dan 50.000 mensen dienden. Nu wandel je door het groen naar de top en geniet je van het uitzicht. Prenzlauer Berg, de voormalige arbeidersbuurt die getransformeerd is naar een levendige woonwijk vol winkeltjes, cafeetjes en restaurants. Humboldthain, een voormalige botanische tuin die ooit ter nagedachtenis aan Alexander von Humboldt werd aangelegd. Nu is het een openbaar park met een serieuze klim (85 meter hoog, 163 steile traptreden) naar de Humboldthöhe. De beloning is een fabuleus uitzicht op de stad en een andere puinhelling, de Teufelsberg. De volgende top is de Insulaner, de meest zuidelijke top van de tour en tevens de oudste voormalige puinberg van de stad. Anno nu meander je tussen bomen van soms bijna 80 meter hoog naar de top. Bovenop tref je een observatorium vanwaar je bij heldere nacht talloze sterren kunt tellen. De volgende beklimming voert naar de top (66 meter) van de hoge Kreuzberg. Dit is een échte berg die 18.000 jaar geleden gevormd is door de laatste ijstijd. Een groene oase met waterval midden in de stad. Aan de voet van de berg wordt sinds de 15e eeuw wijn verbouwd die tevens verkrijgbaar is in het Bezirksamt van de wijk. De Rixdorfer Höhe (68 meter) is de laatste top van deze fietstocht. Hier geen weids uitzicht op de top maar wel een ongekende rust.
Klik hier voor de route en meer info

5. Drie toppen wandeltocht.
Locatie Berlijn centrum.
Afstand 9 km.
Karaktertrekjes De bergen roepen. Dit is een wandeltocht die zich inhoudelijk laat vergelijken met de vijf-toppen-fietstocht, met het verschil dat de wandelende hemelbestormers geen vijf maar drie stadsbergen afvinken.
Hoogtepunten. Drie bergen in één dag: de Insulaner (sterrenkijken op 78 meter hoogte), De Kreuzberg (verdwalen op een 66 meter groene oase met waterval en wijngaard) en de Rixdorfer Höhe (genieten van totale stilte op 68 meter hoogte).
Klik hier voor meer info en de mooiste wandelroutes


Tour 4 en 5 leiden beiden rakelings langs de voormalige luchthaven Tempelhof, een mekka voor outdoor fans.


Info Alle fiets- en wandeltochten zijn te vinden op komoot, in de Going Local App van visitBerlin of op visitberlin.de.


Groen Berlijn
• 5967 hectare wateroppervlakte
• Meer dan 100 meren
• 39 openbare zwemmeren
• Meer dan 40 eilanden
• 59% groenoppervlak
• 2500 parken en groene gebieden
• 439.195 straatbomen
• 16.364 hectare bosgebied
• 945 km fietspad
• 1500 rondstruinende vossen in de nacht.

Wait for it...