Rock and Roll in de bergen: Top 5 Mountainbike arena’s van Oostenrijk

Wanneer de berghellingen hun roestrode jas aantrekken, breekt in Oostenrijk een van de mooiste periodes aan: de herfst. Tijd voor terreinvreters om hun bandjes op spanning te brengen, en hun home trails eens te verruilen voor het avontuur op een van de vele trails van Oostenrijk.Foto: Stoneman Taurista / Dennis Stratmann

Mountainbike arena SalzburgerLand Terreinvreten 50 bewegwijzerde routes Bikepark Leogang, Saalbach-Hinterglemm, Wagrain, Zell am See-Kaprun Uitdaging Big-5 Bike Challenge en de Lungau Extrem Runde.

In het SalzburgerLand trap je over alpenweiden, door kloven en stoemp je op je ros naar de hoogste toppen. In de snoepwinkel van dit gebied kun je kiezen uit maar liefst vier BikeParken met eindeloos veel trails voor elk niveau. Wie wel van een uitdaging houdt, kiest voor de Big-5 Bike Challenge tussen Saalbach-Hinterglemm en Leogang: 5 bergen, 61 km en 5000 hoogtemeters. Wie zijn krachten wil sparen en vooral van de afdalingen wil genieten, kan het klimwerk ook overlaten aan de kabelbaan. Voor liefhebbers van meerdaagse routes liggen er de Watzmann-Hochkönig-Runde (3, 5 of 10 dagen, 2 lussen (153 en 283 km), 2 x 5 etappen), de Köningstour die in vier dagen door de regio Hochkönig slingert, of de Lungau Extrem Runde (167 km, 6060 hoogtemeter, 4 etappen). In het SalzburgerLand vind je tevens 21 zogenaamde Bike Hotels.


Foto: Wolfgang Watzke

Mountainbike arena Karinthië Terreinvreten 40 trails en een network van 3000 km Bikepark Petzen, Aeraone Villach, Singletrails Nassfeld. Aanraders de Flow Trails.

Ondanks dat je in Karinthië een uitgebreid netwerk treft van mountainbike routes, zijn de flow trails die hier liggen uniek in hun soort: kombocht na kombocht, golvende pumptracks, tables én adrenaline. En dit in één eindeloos vloeiende lijn naar beneden. Voor de aanleg ervan trok Karinthië een van de beste mountainbike routebouwers ter wereld van stal, Diddie Schneider. Zijn kunstwerken, die de overtreffende trap zijn van de pumptracks die je ook hier en daar in Nederland vindt, zijn te vinden in de bikearena’s van Bad-Kleinkirchheim, Nassfeld, Petzen, Turracher Höhe en de Weissensee. De Flow Trail in Bad-Kleinkirchheim is met 15 km zelfs de langste van Europa. Een letterlijk dieptepunt beleven bikers die afdalen in de mijnen in de buurt van het Sloveense Mežica en hier het 7 km lange mijnpad boordevol geschiedenis volgen.


Foto: Erwin Haiden

Mountainbike arena Steiermark Terreinvreten 40 bewegwijzerde routes en bijna 200 trails Bikepark Planai, Schöckl Trail Area, Aflenzer Bürgeralm Uitdaging Dachsteinrunde, Trans Nationalpark im Gesäuse en de Vier-Tausender-MTB-Runde.

In de Steiermark maak je kennis met de Schladminger Tauern, het Dachstein massief, het Ausseerland-Salzkammergut en de regio Graz. De mountainbike trails houden rekening met elk niveau. Zelfs de 269 km lange Dachsteinrunde (7.900 hoogtemeters). Doordat je de keuze hebt uit drie verschillende lussen pas je dit meerdaagse paradepaardje af op je eigen behoefte en kunnen. De Trans NationalPark is eveneens een klassieker van de deelstaat. De veelvraten stampen maar liefst 470 km en 13.300 hoogtemeters naar binnen. De meer gematigde mountainbiker kiest zijn of haar trajectjes zorgvuldig uit. Mensen met kleine kinderen vinden hun eldorado op de Reiteralm waar specifieke Junior Trails zijn aangelegd.


Foto: TVB St. Anton am Arlberg / Wolfgang Ehn

Mountainbike arena Tirol Terreinvreten > 115 aangelegde singel trails plus 24 huttentochten Uitdaging Bike Trail Tirol.

Van bospaden met blootliggende wortels tot en met hoogalpine bergpaden die bij een berghut en een bord Kaiserschmarrn uitkomen. In Tirol vinden zowel adrenalinejunkies als crosscountry bikers en gravellers letterlijk hun weg. Van de 80 aangelegde single trails zijn er vijf betiteld met ‘Great Trail’. Deze vijf scoren op alle punten (flow, lengte, uitdaging en landschappelijke ervaring) maximaal. Liefhebbers van een uitdaging geven hun stalen ros de sporen op de Bike Trail Tirol. Met 1000 km, 32 etappen en 27.000 hoogtemeters de langste aaneengesloten mountainbikeroute van de Alpen. Je kunt de route echter ook heel gemakkelijk in stukjes verteren en je eigen begin- of eindpunt kiezen. De routes die naar berghutten leiden zijn ook perfect te doen voor e-bikes. Steeds meer hutten beschikken over een oplaadpunt.


Foto: Montafon Tourismus GmbH / Daniel Zangerl

Mountainbike arena Vorarlberg Terreinvreten > 1500 km aan bewegwijzerde mountainbike routes. Aanraders Begeleide mountainbiketochten in het Brandnertal, Bludenz, het Bregenzerwald en Montafon Uitdaging 5-Täler Mountainbike Tour.

Bij de aanleg van de mountainbikeroutes in de deelstaat Vorarlberg zijn niet alleen flow, lengte en uitdaging belangrijk geweest, maar ook natuur- en cultuurbeleving. Je zal weten dat je in Vorarlberg geweest bent. Dus ook stopplaatsen onderweg zijn steevast onderdeel van de route. Van half mei tot eind oktober kun je in Montafon aanhaken bij een begeleide (hutten)tocht. Wil je behalve fietsen ook nog je techniek opvijzelen, schrijf je dan in voor een van de begeleide tochten van de Bikeschule Bregenzerwald. De 5-Täler Mountainbike Tour is een soort mini Transalp. Middelzwaar, 4 etappen en 2 verschillende lengtes (155,7 en 178 km). De kortere lengte verbindt de vijf dalen met vier overnachtingen. De iets langere route gebruikt Bludenz als uitvalsbasis vanwaar je elke dag een etappe start.

Meer informatie over het mountainbiken in Oostenrijk vind je hier

Wait for it...