PLANTPATSERS: De kracht van kruiden

Bludenz Brandnertal in Vorarlberg. Foto: Österreich Werbung / Popp Hackner

Wat we van de natuur kunnen leren? “Het leven!”, luidt het directe antwoord van Andrea Rieder, kruidendeskundige uit de Salzburger Pinzgau. “Planten zijn veel beter in het verdelen van hun krachten. Ze begrijpen dat rustperiodes belangrijk zijn om te kunnen floreren. Daar zouden wij als mensen een voorbeeld aan kunnen… nee, moéten nemen door onszelf in de herfst en winter een kalmer ritme te gunnen.”

Foto: Österreich Werbung / Achim Meurer

De apotheek van Moeder natuur
De meesten van ons werken echter het hele jaar keihard door. Daarnaast stampen we ook onze agenda’s nog eens barstensvol met allemaal ‘leuke dingen’. Wat over blijft aan uurtjes vullen we met verplichte kost. Geen wonder dat we overlopen. “Volg de natuur, zet wat stappen terug in de donkere maanden en ontdek hoe kruiden je hierbij kunnen helpen”, zegt Andrea. Haar openbare kruidentuin in Hollersbach, waar inmiddels meer dan 500 verschillende kruiden groeien en bloeien, is een apotheek van Moeder natuur. De brandnetel is haar favoriet. Vervelend als je er tegenaan loopt, maar een krachtpatser als het gaat om zijn helende power: ontstekingsremmend en vol vitamines. Ideaal als avondtheetje. Maar er is meer. Zo gedijt ons immuunsysteem goed bij onder meer madeliefjes en oregano. Sint-Janskruid, mariadistel en roos zorgen goed voor ons humeur. Hop, berkenbladeren, knoflook en peterselie versterken ons hart, en met lavendel, citroenmelisse, passiebloem en ginseng brengen we ons stress level naar beneden.

Kruidendorp Irschen, National Park de Hohe Tauern, Karinthië. Foto: Franz Gerdl

Ook in de keuken dringen kruiden zich steeds vaker op. Naast de usual suspects zoals peterselie, salie en tijm zweren steeds meer koks bij het gebruik van bijvoorbeeld hondsdraf en is brandnetelsalade geen vreemde meer op de kaart. Daarnaast vind je in de tuin van Andrea ook zogenaamde liefdeskruiden. Van ginseng en saffraan staat de erotiserende werking vast, maar vrouwenmantel, alsem, lavendel en roos beweren dezelfde geheime kracht te hebben.

Kruidenwandeling in de regio Hochkoenig. Foto: Hochkoenig Tourismus

Wil jij meer leren over de kracht van kruiden, ga dan eens mee op een kruidenwandeling die in Oostenrijk in meerdere deelstaten worden georganiseerd.
Klik hier voor meer informatie.

Wait for it...