Big (green) city you're so pretty

Nu de populaire Europese steden piepen en kraken door overtoerisme, zien de unusual suspects hun kans schoon. Waaronder deze vijf stadsparels in Duitsland die bovendien allemaal goed bereikbaar zijn met de trein.

Foto: shutterstock.com

Freiburg: Groene stad met zuidelijke flair
Freiburg, in de deelstaat Baden-Württemberg, werd vorig jaar door de Lonely Planet bestempeld als top 3 van de beste stadsbestemmingen ter wereld, en de groenste stad van Duitsland. Dit baken van duurzaamheid ontstond nadat de bewoners in 1975 met succes de komst van een kerncentrale tegenhielden. Het vormde de start van een uitgekiend fietsroutenetwerk, een klimaatneutraal openbaar vervoersysteem dat volledig draait op hernieuwbare energiebronnen, community gardens en het duurzame, autovrije Quartier Vauban dat internationaal wordt bestempeld als een ecologisch paradijs. Maar behalve groen, vind je in Freiburg ook heel veel kleur. Niet alleen vanwege de felgekleurde huizen, maar ook door het geel van de zon en het bier dat in de vele brouwerijen wordt geschonken.
visit.freiburg.de

Routetip
Leen een fiets van het Frelo bike-share programma en volg de FR1 langs de Dreisam rivier.

Pitstop
Green City Hotel Vauban. green-city-hotel-vauban.deFoto: Claudio Testa / Unsplash

Hamburg - HafenCity, you’re so pretty
De op een na grootste stad en grootste haven van Duitsland heeft zich de afgelopen jaren weten te nestelen in de top 10 van ’s werelds groenste steden. Mede dankzij de ontwikkeling van HafenCity dat als een blauwdruk wordt gezien voor de stad aan het water van de toekomst. Landmark is hier de spraakmakende Elbphilharmonie, een concertgebouw waarvan de zaal van glas en staal boven op een oude loods is gebouwd. Een ander gebouw dat je bijna onmogelijk over het hoofd kunt zien, is het Internationales Maritimes Museum. Gevestigd in een oud pakhuis vertelt het tien verdiepingen tellende museum je alles over 3000 jaar scheepsvaart. Tegenover hypermoderne architectuur staat de eeuwenoude Speicherstadt (UNESCO Werelderfgoed). Dit grootste aaneengesloten pakhuizencomplex ter wereld, uit 1883, hult zich ’s avonds in het licht van maar liefst 800 schijnwerpers. Maar waar je je ook in de stad bevindt, overal waart de maritieme geest van weleer rond. Met de Hamburg Card Green, de eerste in zijn soort van Duitsland, bespaar je tot wel 30% bij de aangesloten duurzame partners.
hamburg-tourism.de

Routetip
Architecture Highlights-route: in 14,5 km wandel je langs alle fenomenale bouwwerken, van vroeger en nu, van de stad.

Pitstop

Pierdrei in HafenCity. pierdrei-hotel.de


Foto: shutterstock.com

Leipzig - City of heroes
Niet alleen vanwege de vreedzame protesten in 1989, die uiteindelijk leidden tot de Duitse eenwording, maar ook de fantasierijke visies van jonge creatieve geesten op de toekomst, zorgden ervoor dat Leipzig op de kaart kwam. Tel hier geweldige muzikanten en de beroemdste componisten ter wereld, zoals Bach, Mendelssohn, Bartoldy, Schumann en Wagner bij op en je begrijpt waar de bijnaam ‘City of Heroes’ vandaan komt. Volgens velen is Leipzig het nieuwe Berlijn. Vanwege de vele kunstenaars en creatievelingen die het drukke Berlijn zijn ontvlucht. Hippe wijken zijn Plagwitz en Lindenau waar veel oude fabriekshallen zijn omgetoverd tot bolwerken van kunst en creativiteit. Fantastische creatieve makeovers vind je in de Baumwollspinnerei, waar katoen plaats heeft gemaakt voor kunst, en in de oude behangfabriek Het Tapetenwerk. Vlak bij de stad ligt het uiterwaardenbos, een van de grootste van Midden-Europa.
leipzig.travel

Routetip
Peddel over het Karl-Heine kanaal (foto) in een kano en ontdek Leipzig vanaf het water.

Pitstop
Meisterzimmer, gevestigd in de oude katoenspinnerij. meisterzimmer.de


Foto: shutterstock.com

Düsseldorf - Home street Home
Düsseldorf is een stadsparel met grensverleggende architectuur en een kunstscene waar je ‘U’ tegen zegt. Zo behoort de skyline van Düsseldorf tot een van de mooiste van Duitsland. Bijna 20 jaar geleden kreeg de oude Rijnhaven een grondige make-over. Leegstaande fabriekshallen, roestige kranen en noeste havenarbeiders maakten plaats voor hypermoderne gebouwen en hightech media- en communicatiebedrijven. Talloze beroemde architecten, waaronder Frank O. Gehry (bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao) toverden het troosteloze havengebied om tot een architectonisch hoogstandje: de Medienhafen. Tegenover het hypernieuwe staat echter ook het oude. De ‘Altstadt’ van Düsseldorf gaat met 260 bars en pubs prat op het hebben van ‘de langste bar ter wereld’. De synergie van kunst en muziek heeft hier geleid tot veel invloedrijke popmuziek. Met het ‘Art:walk48’ ticket kun je voor slechts € 25 zes musea bezoeken in 48 uur. En je zou het niet verwachten, maar de pizzacultuur van Düsseldorf staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zeg maar dag met het handje, Italië.
duesseldorf-tourismus.de

Routetip

Beuys & Bike fietsroute: een 300 km lange route ter herdenking van de 100e verjaardag van Joseph Beuys, de man die de kunstwereld in beweging bracht. De route van Kleve tot Leverkusen knoopt alle hoogtepunten van zijn leven en werk aan elkaar. niederrhein-tourismus.de

Pitstop
25Hours Hotel Das Tour. 25hours-hotels.com


Foto: shutterstock.com

Nördlingen - Go (citta)slow
Nördlingen in Beieren is een soort Geheimtip. Geen grote stad, maar wel eentje waar liefhebbers van geschiedenis en romantiek hun vingers bij af zullen likken. In de eerste plaats de plek waar Nördlingen is gebouwd: een 25 km brede inslagkrater, de Nördlinger Ries, waar zich zo’n 15 miljoen jaar geleden een meteoriet in het aardoppervlak boorde, is tot aan de rand gevuld met rode daken met precies in het midden een kerk. Maar ook de overblijfselen uit de Middeleeuwen, waaronder de nog enige intact zijnde begaanbare stadsmuur van Duitsland, zijn ware publiekslievelingen. Avonturiers duiken in tet UNESCO Geopark Ries. Last but not least; Nördlingen is lid van Cittaslow, een collectief van steden die slow living dagelijks beoefenen.
noerdlingen.de/tourismus

Routetip

Wandel over de 2,6 km lange stadsmuur en vink 5 stadspoorten, 11 torens en 1 bastion af.

Feel Good Feitjes
Cittaslow is een internationaal netwerk van leefbare steden dat zich inzet voor de ontwikkeling van natuurgebieden en biologische diversiteit. Inmiddels zijn 21 Duitse steden en gemeenten bij het netwerk aangesloten. cittaslow.de


Meer Duitsland tips?
Check het Feelgood Katern in de Salt Zomer editie (#84), 26 pagina's met duurzame reistips in Duitsland.
Te koop in de Salt Shop

Wait for it...