The Great Nearby

Fjällräven en Specialized bundelen de krachtenTwee A-merken uit de outdoor en fietswereld – Fjällräven en Specialized – hebben de handen ineengeslagen voor, zoals ze het zelf noemen, een uitwisseling van ideeën en culturen. Zweden meets Californië, een avontuur dat beide merken uit hun comfort zone duwde, maar nu samenkomt in een collectie technische kledingstukken en uitrusting die iedereen in staat stelt om The Great Nearby te verkennen waar avonturen dichterbij zijn dan je denkt.

In 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving wonen. Net nu we steeds meer weten over het belang van natuur voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Zowel Specialized als Fjällräven ontwikkelen al jaren producten die mensen aanmoedigen om naar buiten te gaan en zich te verbinden met de natuur. Fjällräven als merk voor de wandelaar terwijl Specialized mensen inspireert om de wereld op de fiets te verkennen. Door de samenwerking smolten deze twee werelden samen, werden innovaties en expertise gedeeld, en zijn de eerste 14 producten (in mei volgt een tweede lancering van producten) op de markt.

Tijdens de lancering begin maart die voor de media vanuit het hoofdkantoor van Specialized in Arnhem via een livestream was te volgen, vertelden Henrik Andersson (Global Creative Director Fjällräven) en Erik Nohlin (Industrial Design Leader Specialized) over de samenwerking die door het tweetal liefkozend The Caliswede Way wordt genoemd.“Doel van The Great Nearby is om mensen (opnieuw) te verbinden met de natuur”, begint Henrik “maar ze vooral ook duidelijk maken dat ze hier niet per se ver weg voor hoeven te gaan. The Great Outdoors ligt namelijk vaak al om de hoek. Denk aan een wandeling met zonsopkomst in je favoriete stadpark waar de vogels ontwaken en de eekhoorns hun sprintjes over de boomtakken trekken. Of het meer net buiten de stad waar je in het weekend omheen fietst en s avonds op de oever bij een kampvuur de zon onder ziet gaan.”
“Deze samenwerking”, gaat Erik verder, “is een logische stap voor beide merken. Het gat tussen wandelen en fietsen is niet zo groot. Door onze krachten te bundelen hebben we een brug geslagen en kunnen zowel wandelaars als fietsers ervaren hoe het ‘aan de andere kant’ is.”

De Caliswede Way heeft geresulteerd in een serie tijdloze klassiekers met een veelzijdig karakter waar zowel fietsers, als wandelaars en forenzen mee uit de voeten kunnen. De eerste collab, die door beide merken liever een exchange wordt genoemd, bestaat uit een serie tassen en kleding waarbij de expertise van fietsen is gecombineerd met de functionaliteit van wandelen, en vertrouwde materialen als G-1000, Vinylon F, Merinowol, gerecycled polyester en biologisch katoen zijn gebruikt.


De basis van de fietstassencollectie wordt gevormd door de Cool Cave, een open plastic zijmand van 20 liter die je zowel achter als voor op je fiets kunt bevestigen. Dankzij een snelsluiting klik je de mand gemakkelijk los en vast. Je kunt de Cool Cave uiteraard ‘kaal’ gebruiken, wat handig is voor dagelijkse boodschappen. Maar door de Cave uit te breiden met de Cave Pack (rugzak), Cave Tote (draagtas) of Cave Lid Pack (veelzijdig deksel dat je ook crossbody of als heuptas kunt dragen) stel je een volwaardig tassensysteem samen waarmee je zowel op als naast de fiets op pad kunt. Dichtbij of verder weg.


Naast caps, sokken en technische t-shirts is de Räven Anorak het meest opvallende kledingstuk van The Great Nearby collectie. In dit kledingstuk is het Fjällrävens klassieke Räven Jacket samengesmolten met Specialized's on-bike-fit. Is het nu een jas of een fietsjersey? Nou beiden dus, wat het tot een uniek en supercool kledingstuk maakt wat echt vernieuwend is voor zowel de wandelaar die ook graag fietst en andersom. Twee kledingstukken in één.
De Torso is van G-1000 Lite-materiaal, terwijl er op de rug en onderaan aan de voorzijde vierzijdig stretchmateriaal is gebruikt voor optimale bewegingsvrijheid. De mouwen van de anorak zijn geoptimaliseerd voor fietsers en voorzien van reflecterende details. Aan de zijkanten zitten ventilatieopeningen met tweewegritsen. Aan de binnenkant steekzakken met rits en mesh-zakken. Op de borst twee zakken met drukknopen voor je portemonnee en telefoon. Gemakkelijk aan te trekken en onderaan de zoom aansnoerbaar. Inclusief opvouwbare capuchon en verkrijgbaar in drie verschillende kleuren zowel voor dames als heren.

De producten uit deze samenwerking zullen bij beide merken te koop zijn, zowel online als bij de Flagship Stores van Fjällräven en Specialized. Daarnaast vind je The Great Nearby ook bij geselecteerde retailers. Op de vraag of dit een eenmalige samenwerking is, antwoordden zowel Henrik als Nohlin: “De Caliswede Way is een vriendschap met een langdurig karakter. Dus reken op een vervolg. Om te beginnen half mei wanneer de twee lancering plaatsvindt.

Meer over The Great Nearby vind je hier en hier


Wait for it...