Boekentips van de Salt boekenclub


Veerkracht
In het kader van het thema van de Salt lente-editie 2022 – Veerkracht - delen de leden van de Salt Boekenclub hun 10 favoriete boeken.Over de Rand – Joe Simpson – 1988
Originele titel: Touching the Void
In 2003 volgde een verfilming van het boek.

Joe Simpson breekt, kort nadat hij de top heeft bereikt van de Siula Grande (6356 meter) in de Peruaanse Andes, tijdens de afdaling zijn rechterbeen. In een sneeuwstorm schiet hij tot overmaat van ramp over een uitstekende rand. Hulpeloos bungelend hangt hij boven de rotsen aan een touw dat hem met zijn partner, Simon Yates, verbindt. Yates heeft echter niet voldoende kracht om Simpson op te trekken en ziet geen andere mogelijkheid dan het touw door te snijden…

“Ik heb het boek 3 of 4 keer gelezen en elke keer weer met het zweet in m’n handen. Zonder veerkracht had Joe het nooit overleefd.” – ZillahVeerkracht – Serv Wiemers – 2018

Ze leken verdwenen, uitgeroeid: indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Maar ze vertonen Veerkracht en laten weer van zich horen. Wat betekent het vandaag de dag om Indiaan te zijn? Wat is er over van hun culturen, talen en verhalen? Hoe vechten ze voor zelfbeschikking en Moeder Aarde? Wat kunnen wij van hen leren? Voor dit boek bezocht Serv Wiemers dertig indianenreservaten en sprak hij vele indiaanse leiders.

“Een interessant, actueel en inspirerend boek waar ik meer hoop uit putte dan ik van tevoren verwacht had.” – MasjaLeef – Bibian Mentel – 2021

Bibian Mentel kreeg sinds het jaar 2000 vijftien keer de diagnose kanker. In LEEF lees je hoe Bibian na elk slechtnieuwsgesprek snel de knop omzet en hoe ze er heel bewust voor kiest om te leven. Want leven deed ze. Met hart en ziel. Elke dag opnieuw. Bibian inspireerde en motiveerde tijdens haar leven dagelijks mensen - en dat doet ze nog steeds - om te kiezen voor het leven en het maximale uit jezelf en uit het moment te halen.

37 Nietjes – Thomas Zijlma – 2009

Het zal je maar gebeuren: 37 nietjes in je hoofd. De gezondheid van de altijd levenslustige, toen zeventienjarige Thomas Zijlma gaat opeens zienderogen achteruit. Aanvankelijk weet niemand wat hem mankeert, maar al snel wordt de waarheid pijnlijk duidelijk. Thomas heeft zaadbalkanker in een vergevorderd stadium. In zijn buik, longen en hoofd worden honderden kwaadaardige tumoren gevonden. De kans op genezing is klein. Thomas ondergaat zware operaties en chemokuren. Wonderwel overleeft hij. In het ziekenhuis leest Thomas het boek van Lance Armstrong, die net als hij dezelfde ziekte heeft overwonnen, en vindt hij een nieuwe passie: wielrennen.

“Een prachtig en pijnlijk verhaal over het leven met en overleven van kanker.” – RemcoZuid – Ernest Shackelton – 2011
Originele titel: South

Het verhaal van de legendarische poging van Ernest Shackleton om in de jaren 1914-1917 dwars over Antarctica te lopen. Vlak voor Shackleton de kust van Antarctica bereikte, liep zijn schip vast in het ijs en moesten de expeditieleden toezien hoe het door kruiend pakijs werd vermorzeld. De expeditie werd niet alleen legendarisch vanwege de verschrikkelijke ontberingen die de mannen moesten doorstaan, maar ook omdat Shackleton een grandioze mislukking wist om te zetten in een persoonlijke triomf nadat hij al zijn mannen na een lang verblijf op de ijsvelden in veiligheid wist te brengen.

“Al lezende voel je de kou in je botten trekken. Een heldenverhaal, en een klassieker die iedereen zou moeten kennen.” – ZillahGeen Golf te Hoog – Willem Hooft – 2021

Toen Willem Hooft in 2016 als gevolg van een ernstig motorongeluk een dwarslaesie opliep en in een rolstoel belandde, nam hij zich voor een langgekoesterde droom waar te maken: surfen op de golven van Zuid-Afrika. In de revalidatiekliniek begon hij zijn zoektocht naar de mogelijkheden. Want kan dat eigenlijk wel, kitesurfen met verlamde benen?

“Willem laat mensen inzien dat je nooit moet stoppen met dromen.”
– WendyIk ben een eiland – Tamsin Calidas - 2021

Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch.
Ik ben een eiland is een verhaal over het buitengewone vermogen van de natuur om, wanneer je alles verloren hebt, in je behoeften te voorzien. Een magnifiek boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking.

“Een droom voor ogen hebben en dan zoveel tegenslagen te verwerken krijgen, en toch gewoon maar doorgaan. Steeds weer vindt Tamsin een manier om dingen voor elkaar te krijgen, of probeert ze juist nieuwe dingen om te kijken of ze er gelukkig van wordt. Super inspirerend.” – ZillahDe Wilde Stilte – Raynor Winn – 2020
Originele titel: The Wild Silence

Het vervolg op de internationale bestseller, Het Zoutpad. De Wilde Stilte begint, waar het Zoutpad eindigt.
Raynor en haar man Moth hebben op het South West Coast Path de redding van de natuur ontdekt. De terugkeer naar een normaal bestaan blijkt moeilijk. Een dak boven je hoofd is immers nog geen thuis. Totdat een ongelooflijk gebaar van iemand die hun verhaal heeft gelezen alles anders maakt. De kans nieuw leven te blazen in een prachtige, oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall en het door landbouw verarmde land stukje bij beetje terug te geven aan de natuur, wordt hun redding.

“Een overdonderend boek dat vanuit een ontroerende en soms onthutsende kwetsbaarheid is geschreven. Een dikke aanrader.” – WendyDe lange adem van bomen – Peter Wohlleben – 2022

Peter Wohlleben beschrijft op indrukwekkende wijze hoe de natuur zichzelf kan reguleren en helen, als we haar maar met rust laten. Bomen kunnen zich namelijk niet alleen aanpassen aan hun omgeving, maar geven ervaringen met veranderde milieuomstandigheden door aan hun nageslacht – en niet alleen eeuwenoude kennis, ook kennis die net is opgedaan. Door veranderingen van het DNA van de zaden kunnen bomen hun kinderen ‘opvoeden’ en perfect voorbereiden op de nieuwe klimatologische omstandigheden. De bossen kunnen ons klimaat redden… mits we niet tot het einde aan de tak blijven zagen waar we zelf op zitten.I had to survive – Roberto Canessa - 2017

Wie ooit twijfelt aan de veerkracht van de mens in godsonmogelijke situaties, doet er goed aan om I had to survive van Roberto Canessa te lezen. In het boek omschrijft de Uruguayaanse arts hoe hij als 19-jarige medicijnenstudent samen met zijn rugbyteam midden in de onvergeeflijke Andes neerstortte door een van de meest beruchte vliegtuigcrashes allertijden. Slechts 16 van de 45 inzittenden zouden het gebergte uiteindelijk levend verlaten. Maar pas nadat ze 72 dagen hadden weten te overleven in de meest uitzichtloze omstandigheden, onder meer door uit pure wanhoop het vlees van hun overleden vrienden te eten. De bizarre gebeurtenis leidde in 1993 tot de film Alive, in 2002 gevolgd door het gelijknamige boek. In 2016 schreef Canessa voor het eerst zijn eigen verhaal op. “Het waren niet de slimsten van ons die het redden”, aldus Roberto. “Het waren degene met de meeste levensvreugde. Het gaf ons een reden om door te gaan. Wacht nooit tot je vliegtuig neerstort om te beseffen hoeveel geluk je hebt.”Ook meelezen met de Boekenclub? Check hier alle info


Wait for it...