Hut Life in Oostenrijk


De 9 mooiste huttentochten op hoogte

Wakker worden met het geluid van koeienbellen en het gestommel van wandelaars die zich klaarmaken voor de dag. En terwijl het zonnetje het immense bergdecor opwarmt, geniet jij van een huttenontbijtje met een koffietje erbij. Zo mooi en simpel is het leven van een bergwandelaar die de dagelijkse waan heeft ingewisseld voor een huttentocht in de Oostenrijkse alpen. Geïnspireerd? Dit zijn 9 meerdaagse wandeltochten voor een eenvoudig maar super avontuurlijk leven.

Foto: Werbung / Martin Betz

1. Venediger-Höhenweg, Oost-Tirol
Een wereld van toppen en torentjes

Met ruim 300 toppen boven de 3000 meter en 264 gletsjers kan de Venediger Höhenweg wedijveren met de grote trekkings in de Himalaya. In negen dagen loop je op grote hoogte het Virgental in Oost-Tirol helemaal rond. Onderweg wisselen steile passen en hooggelegen alpenweides elkaar af, met altijd de majesteitelijke Großvenediger (3.662 m) in je buurt. Herkenbaar aan zijn stompe neus. Ook het Türmljoch ligt op de route. Hier vind je een zee van stenen torentjes, gebouwd door wandelaars die allemaal letterlijk hun steentje bijdragen aan dit wonderlijke landschap.

Locatie
Oost-Tirol, Nationalpark Hohe Tauern | Etappes 6 – 8 | Lengte 56,8 km | Hoogtemeters 3.614 m | Hoogteligging2.000 – 2.500 m | Beginpunt Parkeerplaats Ströden | Eindpunt Matreier Tauernhaus | Moeilijkheid medium tot zwaar.Foto: Region Seefeld Burnz Neuner

2. Karwendel Höhenweg, Tirol
Een bergmassief vol contrasten

De Karwendel Höhenweg loopt door het zuidelijk deel van het Karwendelgebergte waar lieflijke almen en bergbeekjes van plaats wisselen met indrukwekkende rotswanden, bergkloven en ravijnen. Op de steile hellingen van de bergkam leven tal van dieren zoals gemzen en steenbokken. Bij goed zicht kun je met een verrekijker zelfs steenarenden spotten die majestueus over de bergtoppen zweven. Langs de weg ontdek je beschermde inheemse orchideeën zoals de mannetjesorchis of het rood bosvogeltje.

Locatie Tirol, Karwendelgebergte | Etappes 6 | Lengte 60 km | Hoogtemeters 3.685 m | Hoogteligging 1.130 – 2.239 m | Beginpunt Station Reith bij Seefeld | Eindpunt Scharnitz | Moeilijkheid medium tot zwaar.


Foto: Tirol Werbung

3. Stubaier Höhenweg, Tirol
Dicht bij het eeuwige ijs

Een van de mooiste, maar ook een van de meest uitdagende wandelroutes in de oostelijke Alpen. Onderweg is het uitzicht op de Zuckerhütl, de hoogste bergtop van de Stubaier Alpen, nooit ver weg. Evenals de vele gletsjertongen en het door gletsjerwater turkoois gekleurde 'Blaue Lacke' aan de 'Wilde-Wasser-Weg'. De route kun je in twee richtingen lopen. Geen tijd voor de hele route? Geen probleem. Vanaf elke hut kun je weer terug naar het dal en met het openbaar vervoer terug naar het begin van de tocht in Neder of Fulpmes.

Locatie Tirol, Stubaier Alpen | Etappes 7 | Lengte 100 km | Hoogtemeters 4.440 m | Hoogteligging 2.500 – 2.880 m | Beginpunt Innsbrücker Hütte (Neder) | Eindpunt Starkenburger Hütte (Fulpmes) | Moeilijkheid zwaar.


Foto: Werbung Franz-Gerdl

4. De Karnische Höhenweg, Karinthië
Met één voet in Italië en de andere in Oostenrijk

De Karnische Höhenweg, of de KHW 403 zoals die bewegwijzerd wordt, wordt ook wel het ‘Vredespad‘ of ‘Via della pace‘ genoemd. De route, die zich uitstrekt over de Karnische Alpen, Gailtaler Alpen en Julische Alpen, wordt vanwege de afwisseling een van de mooiste langeafstandswandelpaden van Europa genoemd. Hier gaan bergen, natuur en oorlogsgeschiedenis met bunkers en vervallen stellingen hand in hand. Maar ook geologisch gezien wandel je hiert over een pareltje. Talloze fossielen vertellen het verhaal van 500 miljoen jaar geschiedenis van de aarde.

Locatie Karinthië, Karnische Alpen, Gailtaler Alpen en Julische Alpen | Etappes 8-11 | Lengte 150 km | Hoogtemeters 2.675 m | Hoogteligging 1.500 – 2.000 m | Beginpunt Sillian | Eindpunt Arnoldstein | Moeilijkheid zwaar.


Foto: Ferienregion Salzburger-Lungau

5. De Salzburger Almenweg, SalzburgerLand
Zwerftocht over 120 almen

De 350 kilometer lange Salzburger Almenweg is al 10 jaar een van de populairste langeafstandswandelroutes van Oostenrijk. De 25 etappes, die door de regio Pongau in Salzburg leiden en zo’n 120 almen met elkaar verbindt, kennen verschillende landschappen met verschillende moeilijkheidsgraden. Soms makkelijk en beschut, soms ruig en rotsachtig. Velen van hen zijn zowel geschikt voor gezinnen met kinderen als voor beginners. Anderen zijn het meer geschikt voor experts. Kies de etappes die het beste bij je passen, of loop de route, die helemaal bewegwijzerd is met de blauwe gentiaan, helemaal.

Locatie Salzburgerland, regio Pongau | Etappes 25 | Lengte 350 km | Hoogtemeters 20.158 m | Hoogteligging 90% boven de 1.000 m | Beginpunt Sillian | Eindpunt Arnoldstein | Moeilijkheid makkelijk, medium en zwaar (afhankelijk van de etappe).


Foto: Werbung / Luke Nagler

6. Schladminger Tauern-Höhenweg, Steiermark
Door een wereld van water

Wandel door een wereld van water; van ongerepte wildwaterrivieren, donderende watervallen, kalme stroompjes en ontelbare pittoreske bergmeertjes. De alpenpaden door de Schladminger Tauern behoren ongetwijfeld tot de mooiste wandelingen in de regio Schladming-Dachstein. De route is in twee verschillende lengtes te lopen: 5 of 7 dagen. Wie aan de 7-daagse tocht knabbelt, passeert ook de vervallen hutten en funderingsmuren van de huizen waar vroeger de mijnwerkers woonden. Indrukwekkende getuigenissen van de geschiedenis van de mijnbouw in het gebied rond Schladming. Deze tocht is geschikt voor kinderen van 15 jaar en ouder.

Locatie Steiermark, regio Schladming-Dachstein| Etappes 5-7 | Lengte 78 km | Hoogtemeters 6.443 m | Hoogteligging 1.800 – 2.600 m | Beginpunt Rohrmoos-Untertal | Eindpunt St. Nikolai im Sölktal | Moeilijkheid zwaar.


Foto: Montafon Tourismus / Stefan Hothner

7. Verwall-Runde, Tirol en Vorarlberg
Over markante toppen

Het Verwall-gebergte – kortweg Verwall genoemd - ligt in de streek tussen Bludenz (Vorarlberg) en Landeck (Tirol)‚ ingesloten door de Arlbergpas, de Montafon in Vorarlberg en het Paznauntal in Tirol. Hoewel sommige toppen de 3.000 meter aantikken, is het Verwall-gebergte een wandelgebied waar voor wandelaars van elk niveau wat te snaaien valt. Wandelaars met grote honger kiezen voor de helle Verwall-Runde, een 8-daagse huttentocht door een ruig berglandschap vol markante toppen waarvan de Hoher Riffler (3.168 m) de hoogste is. De tocht kun je op meerdere punten starten, en voor de meeste etappes geldt dat je kunt kiezen uit een gemakkelijke (blauw), medium (rood) of uitdagende variant (zwart). Met een beetje geluk spot je onderweg steenbokken die in het beschermde Natura 2000-gebied leven.

Locatie Het Verwallgebergte op de grens van Tirol en Vorarlberg | Etappes 8 | Lengte 73 km | Hoogtemeters afhankelijk van routevariant en startpunt | Hoogteligging 1.700 – 2.900 m | Beginpunt en eindpunt de treinstations van St. Anton, Pettneu, St. Christoph, Stuben of Schruns | Moeilijkheid van makkelijk tot zwaar.


Foto: Montafon Tourismus

8. Montafoner Hüttenrunde, Vorarlberg
Experts only

Een tocht voor ervaren bergwandelaars die de natuurlijke schoonheid van de bergwereld evenzeer waarderen als de verfijnde, regionale keuken. De wandelpaden lopen door het aantrekkelijke berglandschap van Montafon en de bergketens Verwall, Silvretta en Rätikon. Wie de dertien etappes van de Montafoner Hüttenrunde in Vorarlberg wandelt, ziet en beleeft iedere dag weer wat anders. Je overnacht onderweg in tien verschillende hutten. De route vertelt de geschiedenis van het dal: de mijnbouw, die ooit een belangrijke rol speelde rond het Silbertal, de overvloed aan water, waaraan de deelstaat Vorarlberg en aangrenzende regio's een groot deel van de energie te danken hebben, en de smokkelaarspaden op de grens met buurland Zwitserland. Loop de ‘Runde’ helemaal, of kies voor een etappe.

Locatie Vorarlberg, Montafon, Verwall, Silvretta en Rätikon | Etappes 13 | Lengte 132 km | Hoogtemeters 9.062 m | Hoogteligging 872 – 2.774 m | Beginpunt Silbertal | Eindpunt Tschagguns | Moeilijkheid zwaar.


Foto: Lech Zuers Tourismus / Katharina Fiser

9. Der Grüner Ring, in Arlberg
Wandelen langs kunst

Wandelen én onderweg indrukwekkende kunstwerken bewonderen: het kan op de Grüner Ring in de omgeving van Lech Zürs in Arlberg. Onderweg passeer je meerdere mythische wezens, die midden in het berglandschap staan. De groene ring maakt de traditie en legendes van deze streek tastbaar.

Locatie Lech Zürs, Arlberg | Etappes 3 | Lengte 24 km | Hoogtemeters 1.144 m m | Hoogteligging 1.400 – 2.450 m | Begin- en eindpunt afhankelijk van de etappe | Moeilijkheid licht (etappe1), medium (etappe 2), zwaar (etappe 3.

Voor meer informatie over deze tochten wandel je hier naartoe.

Wait for it...