DE KRACHT VAN VALLEND WATER

Krimmler Waterval. Foto: Christoph Oberschneider
Over nuttige aerosolen en het effect van de natuur op onze gezondheid

Een waterval is als een magneet. Het geweld waarmee het water de diepte instort is fascinerend. Maar behalve dat het vallende water een geweldig natuurschouwspel is, schuilt er volgens Johanna Freidl, wetenschapper uit Salzburg, ook geneeskracht in.

In de Oostenrijkse Alpen is er met ruim 700 watervallen aan vallend water geen gebrek. De meest indrukwekkende plons is de Krimmler waterval in Nationale Park Hohe Tauern, in Salzburg. Niet alleen de hoogste van Oostenrijk, maar ook van Europa. Hier storten elke seconde tienduizenden liters water, in 3 etappes, bijna 400 meter naar beneden. Een kraan die opengezet wordt door rivier de Krimmler Ache. Eerst zachtjes, als stilte voor de storm, door ca. 20 km vlakke alpenweiden. Aan het einde van het dal breekt de hel echter los en smijt de Krimmler Ache met donderend geweld haar gletsjerwater over de rand. De fijne waternevel die hierbij vrijkomt geven volgens Freidl een enorme boost aan onze ademhalingswegen.

Werkzaam als wetenschapper bij de Paracelsus Medizinischen Privatuniversität Salzburg, het instituut voor ecologische geneeskunde, onderzoekt Freidl met haar team de lichamelijke en mentale invloeden van bos en water op de mens. In samenwerking met Hohe-Tauern-Healthbegeleidt ze patiënten die een waterbehandeling bij de Krimmler watervallen ondergaan, een zogenaamde ‘inhalatie-aerosoltherapie’. Wat volgens haar bij de Krimmler-watervallen bijzonder helend werkt op allergische ontstekingen van de ademhalingswegen, is het vernevelde aerosol dat tweehonderd keer fijner dan een druppel astmaspray. Hierdoor kunnen de aerosolen tot diep in de ademhalingswegen doordringen, aldus Freidl. Bovendien worden stress-symptomen verlicht. Zelfs het geluid van de kleinste bergbeek zorgt al op wonderbaarlijke wijze voor rust.

Wasserfalweg
Vanaf het onderste gedeelte van dit eeuwenoude natuurschouwspel loopt de Wasserfallweg in 4 km en 431 hoogtemeters naar de bovenste waterval. Een wandeling van ruim een uur, met achter elke haarspeldbocht een brullende draak die miljarden microscopisch kleine druppeltjes over je uitspuwt.

Meer natuurtherapie? Dit zijn 5 andere imposante watervallen in Oostenrijk.

Golinger Waterval. Foto: Josef Mallaun
Gollinger-waterval, SalzburgerLand
15.000 liter puur bronwater bruist in een nooit eindigende stroom in twee etappes meer dan 70 meter de diepte in.Mason waterval. Foto: Dietmar Denger
Mason-waterval, Vorarlberg
In het Klostertal vind je veel bergmeren en watervallen, waaronder de Mason dat tevens een natuurmonument is.


Wildsteiner waterval. Foto: Charly Schwarz
Wildensteiner waterval, Karinthië
Hier spuit het water als een gigantische en krachtige straal uit de rotswand.


Stuiben waterval. Foto: thecreatingclick-com
Stuiben-waterval, Tirol
De Stuiben-waterval in het Ötztal, is een van de mooiste natuurwonderen van Tirol. De 159 meter hoge waterval dankt zijn naam (stuif, stuiven) aan de nevelwolken die er altijd hangen.


Grawa waterval. Foto: Harald Eisenberger
Grawa-waterval, Tirol
Naast deze breedste waterval van de oostelijke Alpen vind je houten steigers die als ligbanken dienen om het imposante, natuurspektakel letterlijk op je neer te laten dalen.

Klik hier voor meer informatie over de helende kracht van vallend water.

Klik hier voor meer informatie over deze en andere watervallen in Oostenrijk.


Wait for it...