ISELTRAIL - 5-daagse trektocht door Oost-Tirol

Foto: TVB Osttirol / RamonaWalder

Droom jij, net als heel veel andere avonturiers, om ‘ooit’ eens een meerdaagse zwerftocht door de bergen te maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is de Iseltrail in Oost-Tirol je ideale doop. In 5 wandeldagen volg je de langste vrij stromende rivier van de Alpen en struin je door een terrein dat niet al te veeleisend is. Onderweg ga je helemaal kopje onder in een machtig berglandschap.

Oost-Tirol is onderdeel van de Oostenrijkse deelstaat Tirol, maar is een soort ‘eilandje’ op zich omdat Tirol en Oost-Tirol van elkaar gescheiden zijn sinds Zuid-Tirol in 1918 in handen kwam van Italië. Sindsdien is Oost-Tirol een Tiroolse exclave waar de Italiaanse invloeden tot op je bord tastbaar zijn. Ruim 260 toppen boven de 3000 meter verklaren waarom Oost-Tirol soms ook het ‘Dak van Oostenrijk’ wordt genoemd. Ook de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3.798 m) torst hier fier boven het landschap uit. Evenals de Grossvenediger (3.666 m), de intimiderende toppen van Nationaal Park Hohe Tauern en de pieken van de Dolomieten.

In dit indrukwekkende landschap werd in 2020 de Iseltrail geopend. Het langeafstand pad start bij de monding van de rivier Isel - in de Drau in Lienz - en eindigt bij de bron, de gletsjer Umbalkees. Tijdens de vijf (of meer) etappes volg je de loop van de rivier en wandel je in totaal verschillende werelden. Zonnige dalen, schilderachtige dorpjes, sprookjesachtige wouden, adembenemende watervallen en arctische gletsjerlandschappen wisselen elkaar af. Vooral de eerste drie etappes zijn ook geschikt voor gezinnen en voor beginners. De laatste twee dagen vraagt het pad iets meer van je conditie, maar het wordt nergens echt zo zwaar dat het alleen nog voor de geoefende bergwandelaar te doen is. Op je rug draag je niet meer bagage dan je nodig hebt. Eten en drinken doe je onderweg in een van de vele authentieke (berg)hutten en restaurants die je op je pad tegenkomt. Ook voorziet de route in diverse overnachtingsadresjes waar je na een avontuurlijke wandeldag heerlijk kunt crashen.De Iseltrail in vijf etappes

Foto: TVB Osttirol / RamonaWalder

Dag 1 – 16,2 km - zandstranden en woudravijnen
Van Lienz via Ainet naar St. Johann im Walde.


Foto: TVB Osttirol / RamonaWalder

Dag 2 – 15,5 km - blauwgroene rivier
Van St. Johann im Walde via Huben naar Matrei in Oost-Tirol.


Foto: TVB Osttirol / RamonaWalder

Dag 3 – 16,7 km -Woud en wild water
Van Matrei via de Iselkloof naar Prägraten am Großvenediger.


Foto: TVB Osttirol / RamonaWalder

Dag 4 – 12 km – watervallen en een nacht in een hut
Van Prägraten via de Islitzeralm naar de Clarahütte


Foto: TVB Osttirol / RamonaWalder

Dag 5 – 16,1 km – authentiek gletsjergeluk
Van de Clarahütte naar de Umbalkees-gletsjer en terug naar Ströden


FAST FACTS ISEL TRAIL
Totale lengte 73,5 km
Startpunt Lienz, Oost-Tirol
Eindpunt Ströden, Oost-Tirol
Hoogtemeters bergop 2.120 m
Hoogtemeters bergaf 1.380 m
Hoogste punt 2.500
Moeilijkheidsgraad medium
Beste periode mei tot september

Voor uitgebreide informatie over de trail, de verschillende dagetappes en overnachtingstips, wandel je naar dit puntWait for it...