Salt x Bergans of Norway: CHOP TILL YOU DROP

Datum: Zaterdag 22 oktober | Tijd: 14.00 – 17.00 uur | Locatie: Lage Vuursche


In 1850 vervaardigde een wolfabrikant uit Pennsylvania ’s werelds eerste houthakkershemd, dat direct een immense hit was en net als de jeans een symbool werd van de onstuitbare Amerikaanse expansiedrang. Het stoere hemd kreeg vervolgens nog eens een extra boost door Paul Bunyan, een mythische houthakker ontstaan op een reclamepamflet die al snel razend populair werd. Halverwege de twintigste eeuw was het houthakkershemd niet meer weg te denken uit de Amerikaanse populaire cultuur. Mannen uit alle lagen van de bevolking droegen het. Beroemdheden als Marilyn Monroe maakten het zelfs bon ton onder vrouwen. Maar in de jaren ’90 werd het shirt pas écht fashionable. Melancholieke rockmuziek, grunge genaamd, veroverde de harten van talloze tieners, die iconen als Nirvana’s Kurt Cobain en Pearl Jam’s Eddie Vedder in houthakkershemd hun leed zagen bezingen. Het kledingstuk, ooit veelal gescheurd en besmeurd met vuil, werd in de hele Westerse wereld een heus modestatement. En dat is het sindsdien eigenlijk altijd gebleven.


Ook in de outdoorcultuur is het houthakkershemd niet meer weg te denken. Vrijwel alle kledingmerken hebben het populaire flanellen shirt elk jaar opnieuw in hun collecties, waaronder Bergans of Norway, het merk dat al sinds 1908 gedreven wordt door toegewijde en gepassioneerde buitensporters. Hun houthakkersklassieker heet de Tovdal, vernoemd naar een beschermd natuurgebied in het zuiden van Noorwegen.


De Tovdal is de reden voor de Salt Meetup Chop till you Drop. Door samen te komen in het bos ga je de historie van zowel dit houthakkershemd als van Bergans of Norway beter begrijpen. Deze middag in het bos is doorspekt van verhalen waarbij dingen leren, doen, proeven, meemaken en mensen ontmoeten samen het avontuur vormen.

Wat ga je doen?
• Je komt je eigen Tovdal houthakkersshirt ophalen. Verkrijgbaar in mannen- en vrouwensnit en in twee verschillende kleuren: olijfgroen en orionblauw. Loose fit, licht en comfortabel dragend waardoor het shirt al snel een van je favoriete kledingstukken kan worden.
• Je krijgt een bijlenclinic en een workshop houthakken van Jerko van den Hazel van Adola.
• Salt’s houtmeester en bomenknuffelaar Stijn van Oss van The Makers Sessions krikt je bomenkennis op en leert je hoe je een goed vuurtje stookt.
• Tewis Simons van Moto Coffee en Manalo Chai zorgt voor koffie een thee en vertelt hoe je zelf onderweg goede bakkies zet.
• En je maakt kennis met een typisch Noorse traditie: het drinken van een echte Linie Aquavit.

Datum: Zaterdag 22 oktober
Tijd: 10:00 - 13:00 en 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Ergens in een Nederlands bos*

Maximaal aantal deelnemers 30 per dagdeel

Prijs € 100. Salt-leden krijgen er gratis een Bergans Beanie (t.w.v. € 40) bij.
Prijs is inclusief Tovdal flanellen houthakkershemd, alle workshops, koffie, thee en Aquavit.

Locatie: Buiten in de Kuil in Lage Vuursche

Aanmelden
LET OP! We zijn helemaal vol, maar hanteren wel nog een RESERVELIJST

Wil je op de reservelijst?

Stuur een mailtje met hierin de volgende gegevens:
• je volledige naam
• of je wel of geen Salt lid bent
• je mobiele telefoonnummer
• met hoeveel mensen je wilt komen, inclusief de namen en e-mailadressen.
• Tovdal Shirt: Voor iedere deelnemer hebben we de maat*, kleur (olijfgroen of orionblauw) en het model (dames of heren) nodig.

*Check de maten hieronder om de juiste maat van het Tovdal shirt te vinden:

Wait for it...