Lekker Opfriesen

Foto: Marcel van Kammen

Of er deze winter nu wel of geen Elfstedenschaatstocht komt, dat er meer redenen zijn om in deze periode naar Friesland te komen, bewijzen deze weekendtips. ‘Opfriesen’ noemen de eigenwijze noorder­lingen dit, en dat heeft dit keer weinig met ijs te maken maar alles met opladen en frisse energie opdoen in de koude maanden zoals dat alleen in Friesland kan.

Op en rond het Wad
Wadlopen in de winter? Juist dan! In deze periode waait het harder en is het weer onstuimiger, en heb je de dijk in de verwaaide kop van Friesland en de Wadden hoogstwaarschijnlijk helemaal voor jezelf. Kies voor de fiets of trek je stevige stappers aan en begin aan een van de héle véle routes waaruit je kunt kiezen. Gaan we voor een 2,3 km lange muurschilderingen-route in Harlingen, een 45 km lange fietstocht langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer, of laten we ons bijvoorbeeld wegblazen op het 13 km lange wandelpad Paesens-Moddergat-Wierum voor een close encounter met de elementen in al hun kracht. Om maar wat te noemen. Of stap op het Wad (oanedyk.nl) en laat je overspoelen door de weidsheid van het grootste getijdengebied ter wereld, en je snapt waarom het UNESCO Werelderfgoed is.

Foto: Marcel van Kammen

Dwalen door de nacht
Nederland staat in de top 3 als het gaat om lichtvervuiling, maar Friesland hoort daar niet bij. Sterker nog, in Friesland is het tegenovergestelde het geval. Hier is het zo donker dat de International Dark Sky Association (darksky.org) twee plekken (de Boschplaat op Terschelling en het Nationaal Park Lauwersmeer) heeft gecertificeerd als ‘Official Dark Sky Park’. Hiermee schaart de provincie zich tussen beroemdheden als de Grand Canyon, Joshua Tree en Death Valley in Amerika die dezelfde status hebben. In de wintermaanden laat het donker niet lang op zich wachten. Volg een wandelroute in Nationaal Park Lauwersmeer, die met glow in the dark bordjes is aangegeven, of stap met gids Ulbe mee in een fluisterbootje voor een nachtvaart in Nationaal Park De Alde Feanen.

Van Wad naar Woud
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft Fries­land ook schitterende bossen. Bekendst zijn de bossen van het Nationale Park Drents-Friese Wold, een natuurgebied van ruim 6000 ha bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden waar 130 km aan wandelpaden ligt, 2 mountainbike­routes (Appelscha en Smilde) en oneindig veel verharde en halfverharde (fiets)paden voor fietsers en gravellers. Maar ook e-choppers, waarop je in ‘Harley Davidson’ stijl geruisloos door het park zoeft, zijn hier toegestaan.

Van beneden naar boven (en terug)
Verruim je blik en beklim de 33 meter hoge Bosbergtoren, aan de rand van het dorp Appelscha. Tel daar het 20 meter hoge stuifduin, waar de toren bovenop staat, bij op en je bevind je op het hoogste punt van Friesland. Vanaf hier kijk je uit over de natuur van Nationaal Park het Drents-Friese Wold, en de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden. Je neemt de trap naar boven. Wie durft kan abseilend naar beneden. Je wordt van boven gezekerd en kunt dan veilig naar beneden. Het ontwerp van de Bosbergtoren is geïn­spi­reerd op een dennenstam.

Meer Opfriesen?
opfriesen.nlFF opwarmen


Tiny ecolodges in vakantiepark Ljeppershiem
Op de plek waar ooit het polsstokverspringen als sport werd beoefend, staat nu een kleinschalig en intiem vakantiepark aan het water: Ljeppershiem. Duurzaamheid en liefde voor de natuur staan hier centraal. ljeppershiemvakantiepark.nl


WeidumerHout
Wakker worden met een koe die zijn dikke neus op het raam drukt? In de unieke hotelkamers van WeidumerHout, die midden in het weiland staan, kan het zo maar gebeuren. Of kruip onder de warme lappen in een van de karakteristieke kamers in de verbouwde boerderij. De zonsondergangen en zonsopkomsten zijn hier magic. weidumerhout.nl


Atelier Gaasterland
In het hart van Gaasterland, aan de rand van het Brinkdorp Oudemirdum, vind je Atelier Gaasterland, een unieke plek om met 2 personen te verblijven. Aan de bosrand met uitzicht over bos en weiland. Het Atelier is een duurzaam gebouw met design, vintage en veel Friese kunst. ateliergaasterland.nlBierenburg
Hoe jij je Opfriesweekend ook hebt ingevuld, je kunt Friesland niet verlaten zonder geproefd te hebben van de ‘Opfrieser’, een bierenburg waarvoor Brouwerij Dockum, Sonnema Berenburg en Visit Friesland de handen ineen hebben geslagen. Het resultaat van die noeste arbeid is een fris en kruidig biertje met de hartverwarmende toon van Sonnema Berenburg. Een pintje waaraan je je pompeblêdje kunt ophalen. bierenburg.nl


Meer Opfriesen?
opfriesen.nl

Wait for it...