Primeur: de Ash Wood Outdoor Collectie


Het Zweedse outdoormerk Morakniv lanceert vol trots haar nieuwste collectie outdoor messen: handgemaakt van blank essenhout met een lemmet van gerecycled Zweeds roestvrij staal dat wordt beschermd door een plantaardig gelooide, lederen schede. Messen die een leven lang meegaan.
Binnenkort leverbaar en Salt heeft beslag gelegd op de eerste exemplaren in Nederland.


Met deze nieuwe messen kijkt Morakniv eeuwen terug in de tijd, naar de tijd dat ze in het Zweedse stadje Mora op ambachtelijke wijze messen produceerden die een leven lang meegaan, en waarvoor alleen natuurlijke materialen zijn gebruikt. Materialen waar de Zweedse natuur rijk aan is, zoals essenhout en ijzererts, waardoor er in Mora al meer dan 400 jaar door verschillende makers messen worden gemaakt.

Ook de namen van de nieuwe serie, die uit vier outdoormessen bestaat, zijn niet voor niets gekozen. In Zweden worden veel kinderen, net als in Nederland, vernoemd naar hun ouders of grootouders. Zo was Anders bijvoorbeeld een veel voorkomende jongensnaam en Anna de meest gekozen meisjesnaam. Als er op een gegeven moment te veel mensen in hetzelfde dorp waren die Anders of Anna heetten, werd vóór de voornaam een familienaam geplaatst. De familienaam werd ontleend aan de vaardigheid van een vorig familielid, de naam van een voorouder of een geografisch verschijnsel. Zo kon een Anna Smids-Anna heten, wiens voorouders smid waren, of Anders kon Sol-Anders heten omdat hij van het naburige eiland Sollerön kwam. Zo lopen familienamen als een rode draad door de geschiedenis van de Zweden. Met de namen van de Ash Wood messen zet Morakniv deze traditie voort: Finn, Wit, Lok en Rombo zijn namen van mensen die op een of andere manier betrokken waren bij de oprichting van de messenmakerij in Mora.

Maak kennis met Finn-Anders, Wit-Anders, Lok-Anders en Rombo-Anders:Finn-Anders
Oprichter van de eerste messenfabriek in Mora in 1870

Finn Blackblade – het allround outdoormes
Handgemaakt en uitgerust met een ergonomisch handvat van zorgvuldig geselecteerd essenhout, mét vingerbescherming, en een 2,0 mm dik, zwart lemmet van gerecycled Zweeds roestvrij staal. Full tang, dus het staal van het lemmet loopt door in de handgreep wat voor extra sterkte zorgt. De zwarte PC-coating zorgt voor een evenwichtig contrast tussen het heldere essenhout en de glanzende rand van het lemmet.
Hier te koop in de Salt Shop
Wit-Anders
Een gerespecteerd vakman die aan het begin van de 20e eeuw een hele generatie messenmakers in Mora beïnvloedde.

Wit Blackblade – het allround outdoormes voor de bushcrafter
Handgemaakt en uitgerust met een ergonomisch handvat, van zorgvuldig geselecteerd essenhout, met greephiel en een 2,5 mm dik, zwart lemmet van gerecycled Zweeds roestvrij staal. Full tang, dus het staal van het lemmet loopt door in de handgreep wat voor extra sterkte zorgt. Dankzij het ontwerp van lemmet en handvat is het mes goed uitgebalanceerd en speciaal ontwikkeld voor precisiewerk.
Hier te koop in de Salt Shop
Lok-Anders
Legendarisch om zijn eigenaardige technische talent en oog voor precisie.

Lok Blackblade – het mes voor de avonturier
Lok is een handgemaakt, robuust wildernismes gemaakt voor expeditie. Handgemaakt met een ergonomisch handvat van zorgvuldig geselecteerd essenhout en een 3,2 mm dik, zwart lemmet van gerecycled Zweeds roestvrij staal. Full-tang, dus het staal van het lemmet loopt door in de handgreep wat voor extra sterkte zorgt. De rug van het lemmet is ook compatibel met een fire starter, zodat je de warmte van het kampvuur altijd bij de hand hebt.
Hier te koop in de Salt Shop

Rombo-Anders
Een ongelooflijke getalenteerde houtsnijder die uit niets altijd iets wist te maken.

Rombo Blackblade – Het mes voor de chef
De Rombo is geoptimaliseerd voor het buiten koken. Handgemaakt en uitgerust met een ergonomisch handvat van uniek essenhout en 2,5 mm dik, full tang zwart lemmet van gerecycled Zweeds roestvrij staal. Dankzij de geometrie van het handvat zijn verschillende flexibele grepen mogelijk waardoor je je hand gemakkelijk verplaatst bij het verdelen, hakken, snijden of schillen.
Hier te koop in de Salt Shop

Wait for it...