Auteur: Natasha Bloemhard

Tulku Lama Lobsang: Tog Chöd

Interview Lama Lobsang: Zonder discipline in je leven zul je nooit succes hebben Sinds ik vorig jaar voor het eerst een bijeenkomst met Tulku Lama Lobsang heb meegemaakt, voel ik een soort van opluchting. De keren dat ik daarna opnieuw naar hem ben gaan luisteren werd dat gevoel alleen maar bevestigd en nu ben ik zelfs ook fan. Als geen ander weet hij op zo’n eenvoudige (en humoristische) wijze uit te leggen dat geluk en gezondheid in dingen zit waar we doorgaans keihard aan voorbij gaan, omdat we domweg niet kunnen geloven dat het zo simpel is. “Maar”, benadrukt de Lama, “discipline is de basis. Zonder discipline zul je nooit succesvol zijn.

A little bit of heaven fell from the sky one day They called it Ireland

Afgelopen zomer was ik voor het eerst in Ierland..... en al heel snel schaamde ik me voor het feit dat ik niet eerder had ingezien dat er een parel van een land zó dichtbij mijn eigen huis lag. Mijn hele leven lang al ben ik op reis, ver weg, dichtbij, op zoek naar dat nieuwe, dat verrassende. Ierland heb ik al die tijd letterlijk links laten liggen. Maar sinds ik er geweest ben roep ik keihard tegen iedereen: go west!

K2, The Killing Peak

Deze expeditie zou uitmonden in een van de ergste rampen in de geschiedenis van het bergbeklimmen K2, de op één na hoogste top van de wereld, is de heilige graal van iedere bergbeklimmer, uitdagender en gevaarlijker dan de Everest – zoals de wereld afgelopen augustus leerde toen 11 klimmers binnen 30 uur om het leven kwamen. De Nederlander Wilco van Rooijen vervulde een sleutelrol in het drama. Dit is het verhaal dat Salt exclusief in Nederland publiceert over wat er mis ging.

Oregon, USA - A possible dream

Amerika, het beloofde land waar je al je dromen waar kunt maken! Althans, als je droomt van een leven in een overweldigende natuur die je dan intimideert, soms uitdaagt maar vooral inspireert om alles te doen waar je als mens met een actieve en avontuurlijke lifestyle van houdt. Salt ontdekte aan de westkust van Amerika een paradijs dat onopgemerkt blijft vanwege de enorme populariteit van het buurmeisje, Californië. Maar Oregon is er aan toe om uit deze schaduw te stappen.

Into the wild - De wildernis in

Waargebeurd drama hartverscheurend in woord en beeld Net afgestudeerd en een veelbelovende toekomst in zicht. Maar in plaats daarvan loopt de 22-jarige Amerikaan Christopher McCandless in 1990 zijn bevoorrechte leven uit, de wildernis in, op zoek naar pure en uitzonderlijke ervaringen. Twee jaar lang zwerft hij door Noord-Amerika met als ultiem einddoel, de woestenij van Alaska waar hij april 1992 aankomt. Vier maanden later wordt zijn lijk in staat van ontbinding gevonden.

Interview: Lama Lobsang

“Water maakt gelukkig! Of we het nu zien, horen, voelen, proeven of erin spelen. Maar veel mensen vinden dit moeilijk te begrijpen, omdat het te goedkoop en te simpel is. Daarom vergeten we het.” Eén keer Tulku Lama Lobsang horen spreken en je krabt je stevig achter je oren. Zit geluk en gezondheid nu werkelijk in zulke eenvoudige dingen? En alleen al met het zoeken naar het antwoord op deze vraag, raken we volgens de Lama de kern van veel van onze problemen. “Ons probleem is niet het antwoord, maar is het niet weten hoe we vragen moeten stellen. We denken niet zoveel na over wat we vragen, omdat we denken de vraag te kennen. Dus zoeken we alleen naar het antwoord. Maar in werkelijkheid is het andersom. Stel de juiste vraag en je krijgt het juiste antwoord. Een vraag is de weg naar het begrijpen.” Onlangs verscheen zijn boek over dit onderwerp: ‘108 vragen uit de Geheime Kennis van Tibet’.

Wereldroutes - Toubkal, Marokko

Het is 6.00 uur ’s ochtends als Ibrahim, onze gids, zachtjes op de deur van onze slaapkamer klopt: “I am here, take your time, we leave at 7.30....” Ik schuif het gordijntje opzij om te zien wat voor weer het is: knalblauwe lucht. Gelukkig, het is immers nog maar een week geleden dat de regio compleet gespoeld werd door regen en zelfs sneeuw. Het is juni! Onze kansen zien er echter beduidend beter uit. Ik spring m’n bed uit, vandaag gaat een langgekoesterde wens in vervulling, een trekking in de Atlas van Marokko.

Wait for it...