Auteur: Salt Magazine

Dag lieve Bieb

Het is precies een week geleden dat ik de lente-editie van Salt afsloot. De laatste pagina die ik dan altijd maak is gewijd aan mijn voorwoord. Om half 2 's nachts zette ik een punt achter dit voorwoord. Het was gericht aan Bibian Mentel aan wie ik deze editie opdraag. Ik wilde het schrijven bij haar leven Niemand wist hoe lang het nog zou duren, allemaal hoopten we op meer tijd. Maandag 29 maart werd de punt achter haar leven gezet. Ter herinnering aan een heel mooi mens, plaats ik mijn voorwoord (geschreven in de nacht van 21 op 22 maart) nu online.

To Measure a Mile

De Pacific Crest Trail is een van de meest iconische thru-hikes van Amerika. Het langeafstandspad leidt sinds 1968 wandelaars van over de hele wereld in 4300 km, langs de westkust van Mexico naar Canada. Maar sinds het boek en de gelijknamige film ‘Wild’ van schrijfster Sheryl Strayed, heeft de route een heldenstatus. In To Measure a Mile volg je drie vrienden die het pad volgen. Hun verhaal is een rauw en ongefilterd kijkje in een wilde, vreemde en mooie levensstijl die vijf maanden duurde. “Dit pad kunnen verkennen is een voorrecht dat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, maar niet mogelijk geweest zou zijn zonder de inspanningen van de PCT Association die al sinds 1977 verantwoordelijk is voor duizenden wandelaarsdromen”, vertelt een van de jongens.

Zijn 22 was nog schoon

Op donderdag 3 september eindigt de zesde etappe van de Tour de France 2020 op de Mont Aigoual. Een berg die bij wielerliefhebbers overal ter wereld, maar vooral in Nederland, beroemd is geworden door het boek “De Renner” (1978) van Tim Krabbé. De aankomst van de Tour de France op de Mont Aigoual inspireerde oud-prof Laurens ten Dam (zie het interview met hem in de Salt Lente editie #79 op pagina 36) tot de film ‘Zijn 22 was nog schoon’ als een hommage aan het boek. Hij bezocht de Cevennen en sprak met renners en journalisten om te ontdekken waarom dit boek door zoveel liefhebbers wordt beschouwd als het beste boek ooit geschreven over de wielersport.

Wait for it...