Eric and the bees
Toen Eric Grandon de bijenteelt ontdekte, had hij geen idee dat de bijen hem de kracht zouden geven om zowel zijn eigen leven als dat van vele anderen te veranderen.
Toen Eric Grandon de bijenteelt ontdekte, had hij geen idee dat de bijen hem de kracht zouden geven om zowel zijn eigen leven als dat van vele anderen te veranderen.
Trailrunnen, dagenlang hiken in de bergen, wandelen in de bossen of een gravel ride door eigen land; wat je ook doet, het verlangen om nieuwe plekken te ontdekken is iets dat de meeste outdoor liefhebbers gemeen hebben. Tot nu toe was hier altijd grondig onderzoek naar interessante regio’s en paden voor nodig, gevolgd door het afstruinen van forums, het raadplegen van kaarten en boeken, en vervolgens het synchroniseren van de GPS-coördinaten om de route tot in de details te plannen. Sinds de komst van komoot is dat allemaal verleden tijd. Komoot combineert alle elementen die belangrijk zijn voor het vinden, plannen en delen van routes in één handige app. Onder de vele features van komoot zijn gedetailleerde kaarten, informatie over wegtypen en ondergrond, hoogteprofielen en aanbevelingen van lokale experts. Als je de route eenmaal gepland hebt, kun je deze met de smartphone app van komoot navigeren en als je wilt onderweg ook nog eenvoudig aanpassen.
Home is het intieme verhaal van de Britse Sarah Outen die tussen 2011 en 2015 voor haar expeditie London2London: via the world meer dan 50.000 km aflegde op menselijke kracht. Per fiets, kajak en roeiboot reisde de avonturier door Europa, Azië, over de Stille Oceaan, door Noord-Amerika en uiteindelijk over de Atlantische Oceaan terug naar….. zichzelf.
Tips voor het weekend.
Landschaftspark Duisburg-Nord in het Ruhrgebied - Foto: Tourismus NRW e.V. Hoe goed ken je je buren? Goede vraag sinds we in een tijd leven waarin we het een stuk dichter bij huis zoeken. Ook als het gaat om onze reisbestemmingen blijken de buren verrassender dan gedacht. Dat geldt zeker voor de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen; pal aan onze grens en bezaaid met ruwe kunstdiamanten.
In het zuidwesten van Zwitserland ligt het kanton Vaud - Waadland in het Nederlands - dat met zijn tenen grotendeels in het heldere water van het Meer van Genève hangt, deels tegen Frankrijk aan schurkt en voor de rest de tuinschutting deelt met de Zwitserse kantons Bern, Fribourg en Wallis. In Vaud gaat veel met de Franse slag, maar dan in de goede zin. Ze spreken er grotendeels (< 80%) frans en ze eten (kaas) en drinken (wijn) als de fransen. Mede dankzij de wijnbouw die hier in groten getale aanwezig is. Hier tussendoor slingert de Golden Pass treinlijn als een gouden slang door het indrukwekkende landschap.
Wie naar Zwitserland reist, doet dat in de eerste plaats vanwege de overweldigende (berg)natuur, en dan denk je niet direct aan de stad. Maar de locals van Bern zijn het daar hartgrondig mee oneens. Het feit dat ‘hun’ stadje de bondsstad (lees: hoofdstad) van Zwitserland is, is niet eens belangrijk. Het zakelijke stof laat zich immers met een zucht verwijderen. Het gaat om wat hieronder ligt: een verborgen parel voor de modern explorer met traditie, ambacht en bommetje vol creatieve cultuur. Hier omheen liggen, als in een parelketting, de glooiende heuvels en indrukwekkende bergketens van het gelijknamige kanton.
Nederland staat bekend als hét fietsland van de wereld. We zijn met fietsen opgegroeid, zijn er volwassen mee geworden en hebben er ook meestal meer dan één; van stadsbarrel tot ranke wegfiets, robuuste mountainbike of vliegensvlugge e-bike. De fiets is voor Nederlanders het meest vanzelfsprekende voorwerp ooit! Voor de uitvinding ervan moeten we ruim 200 jaar terug in de tijd en een slordige 450 km ver reizen, naar Mannheim en Heidelberg in Duitsland.
In Heidelberg, gelegen aan de rivier de Neckar in het zuidwesten van Duitsland, zorgen oude romantiek en een bruisend studentenleven voor een winnende cocktail waaraan jaarlijks duizenden liefhebbers zich komen laven. Het is dé stad die de kunstenaar in je ontwaakt en waar je je lief spontaan ten huwelijk vraagt. In dichtvorm uiteraard.