Salt Juttersweekend - 13-15 april, Terschelling

Nog een paar kamers vrij!Na drie succesvolle edities zijn onze weekenden op Terschelling haast een klassieker. Dit keer vieren we in het weekend van 13-15 april tijdens een Juttersweekend de kracht van creativiteit én van het buiten zijn. Uiteraard is onze basis wederom het unieke Strandhotel Terschelling, het best bewaarde geheim van het eiland en het enige hotelletje dat praktisch óp het strand ligt. We hebben nog een paar kamers beschikbaar.

Vrijdag staat in teken van de reis naar Terschelling, het je gemakkelijk maken in het Strandhotel én je laten inspireren: wat is er allemaal te maken met materialen die je in de natuur gratis en voor niets op kunt rapen? Zaterdag trek je na het ontbijt als een ware jutter over het eiland, door de duinen, bossen en over het strand om mooie materialen te verzamelen. Denk aan drijfhout, stukken touw afkomstig van netten, kleine schedeltjes of veren van eilandvogels, mooie boomtakken of een bijzondere fles die is op het strand is aangespoeld. Samen met de boswachter en de milieujutter (waarover later meer) zwerven we zo’n 3,5 uur over het eiland. Je juttersbuit kun je kwijt in de Geilo rugzak van Bergans of Norway die elke deelnemer krijgt. Grotere stukken kunnen op de kar van de Milieujutter. Onderweg houden we een Zweedse fika in het veld: een koffie- en theepauze met een kaneelbroodje erbij. Gedragen door Silke, het ezeltje dat door onze partner Puur Terschelling is opgevangen en door onze hoofdredacteur als mascotte is omarmd. In de middag ga je onder de inspirerende begeleiding van Stijn van Oss van SVOSS met je vondsten in de werkplaats van het Strandhotel aan de slag. De gereedschappen komen van Morakniv en Dremel. De werkplaats blijft tot en met zondagmiddag, tot je terugkeert naar de boot, geopend en Stijn blijft tot die tijd beschikbaar om je te helpen.


Buiten het strandjutten, de workshops en de Clean-up maken een Salt bierproeverij op zaterdagavond, een bezoek aan het Wrakkenmuseum op zondag (niet verplicht, wél heel erg leuk) én, als alles meezit, een wandeling door de duisternis op zaterdagavond eveneens onderdeel uit van het programma.


Better Takes Action
Salt heeft al jaren een trouw partnership met het schoenenmerk KEEN. Om meerdere redenen. In de eerste plaats omdat ze een innovatieve kijk op schoenen hebben maar ook omdat ze hun merkbekendheid gebruiken om mensen te inspireren een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onder het motto Better Takes Action worden er wereldwijd activiteiten ontwikkeld. Of het nu gaat om natuurbescherming of om het verbeteren van je eigen levensstijl, je banden met je vrienden of familie; dingen veranderen alleen maar als je er iets aan doet.
Ook tijdens het Juttersweekend slaan wij de handen ineen. Dit keer in een samenwerking met Stichting de Milieujutter, een non-profit organisatie op Terschelling die zich inzet voor het schoonhouden van de duinen, de bossen en het strand. Terwijl wij op zaterdagochtend aan het jutten zijn voor onze kunstwerken, helpen wij de milieujutter gelijk mee met het opruimen van zwerfafval. Alles wat we op dit gebied verzameld hebben, verwerken we gezamenlijk in een kunstwerk dat we na afloop zullen veilen. De opbrengst ervan gaat in zijn geheel naar de Stichting die het geld gebruikt voor onder meer educatie en het organiseren van Clean-ups. Als deelnemer maak je bovendien kans op een paar schoenen van KEEN.


Dark Sky Park Terschelling
Wat veel mensen nog niet weten is dat het eiland Terschelling het eerste, officiële Dark Sky Park van Nederland was. Sinds 2015 staat deze Waddenparel op de internationale lijst van donkerste plekken ter wereld. En dat is in een land dat in de top 3 van de meest lichtvervuilde landen ter wereld staat, écht een bijzonderheid. Op Terschelling is het bij nieuwe maan pikdonker en kun je bij een heldere hemel moeiteloos de Melkweg ontwaren. Op zaterdagavond 14 april is het bijna nieuwe maan, dus bijna helemaal donker. Bij optimale omstandigheden trekken we er op zaterdagavond, na het avondeten, samen met de boswachter dan nog even op uit om van dit voor Nederland bijzondere fenomeen te genieten.Strandhotel Terschelling
Dit kleine (17 kamers) tellende strandhotelletje aan het einde van de badweg van Formerum is de gezelligste ‘huiskamer’ van het eiland en ook het enige hotelletje dat praktisch óp het strand ligt. Bovenop het duin heb je een magisch uitzicht op zowel de Noordzee als de brede duinen van Terschelling. Verwacht ook alles wat je bij een strandhotelletje bedenkt: houten trappen, kokosmat op de vloer, af en toe zand in de vensterbank, houtkachel, een onuitwisbaar uitzicht en een supergezellige waard (Alexander) die met zijn team een fijne relaxt sfeertje en een heerlijke eet- en drankkaart biedt.
Het hotel heeft 13 tweepersoonskamers, waarvan 5 kamers een tweepersoonsbed hebben. In de overige 8 kamers staan 2 losse bedden. Daarnaast zijn er 3 kamers waar 3 losse bedden staan. De kamers zijn op indeling, dus geef van tevoren aan wat je graag wilt hebben. Mensen die individueel komen, delen een kamer met iemand anders. Toilet en douche bevinden zich op de gang. Elke kamer heeft een wastafel.PROGRAMMA

Vrijdagmiddag 13 april
15.00 uur: Boot Harlingen-Terschelling (vaartijd 2 uur)
17.00 uur: Aankomst West, fiets ophalen bij Tijs Knop en op de fiets naar het Strandhotel. Je bagage wordt vervoerd door Tijs Knop.
18.00 uur: Aankomst Strandhotel, inchecken
18.30 uur: Welkomstborrel met een Juttertje plus wat breekbrood en zeewiertapenadegemaakt van zeesla dat die dag vers van het Wad is geplukt door de Salt crew.
19.00 uur: Start avondeten
Vrije avond. Stijn van Oss zal een 'inspiratie' presentatie geven zodat je kunt zien wat je allemaal kunt maken met gevonden schatten. Eventueel kun je ook een kampvuurtje stoken in het duinvalleitje, een strandwandeling maken, of ouderwetse spelletjes doen.

Zaterdag 14 april
Vanaf 8.30 uur: Ontbijtbuffet
9.30 uur: Vertrek vanaf het strandhotel voor de jutterstocht over het strand en door de bossen en duinen. Deelnemers verzamelen materialen voor hun kunstwerken en rapen tegelijkertijd afval op waarmee we eveneens aan de slag gaan. Tocht onder begeleiding van de Milieujutter, met ezeltje Silke van PUUR Terschelling als mascotte! Onderweg fika in het veld.
13.00 uur: Terug in het Strandhotel voor lunch. Afhankelijk van het weer lunchen we binnen of in de bunkertjes in het duin die op 5 minuten lopen van het Strandhotel liggen.
14.00 uur: Start workshop. We veranderen de restaurantvloer in een werkplaats waar iedereen lekker aan de slag kan gaan met zijn/haar materialen. Grof zaagwerk doen we buiten.
18.00 uur: Bierproeverij met Salt speciaalbieren.
19.00 uur: Start avondeten
Vrije avond. Veel mensen vinden het misschien leuk om door te gaan met hun werkjes. Voor wie wil, geeft Stijn die avond een korte introductie in het lepelsnijden. Bij heldere avond gaan we nog even naar buiten om sterren te kijken en iets te vertellen over het Dark Sky Park. Onder begeleiding van boswachter Sandra Knop.

Zondag 15 april
Vanaf 8.30 uur: Ontbijtbuffet
10.00 uur: Bezoek aan het Wrakkenmuseum (niet verplicht, maar is wel echt heel erg leuk.)
12.30 uur: Lunch in Strandhotel
13.30 uur: Vervolg Workshop.
16.00uur: Einde programma, uitchecken en op de fiets terug naar West.
17.30uur: Boot terug naar Harlingen
19.30uur: Aankomst Harlingen

Prijs per persoon: Salt leden: €355,-. Niet-Leden: €390,-*
* Salt leden mogen 1 introducee meenemen voor de prijs van een Salt lid

Nog geen lid van de Salt Trail Society? Word het dan nu, profiteer gelijk van de korting op dit weekend en ontvang de rest van het jaar ook nog eens 4 toffe seizoenmagazines en in december een jaaragenda voor het nieuwe jaar.

Prijs is inclusief
• Bootretour Harlingen-Terschelling – Harlingen,
• Bagagevervoer naar en van het hotel,
• Fietshuur voor drie dagen
• Welkomstdrankje + vrijdagmiddagborrelsnacks,
• Twee overnachtingen in het Strandhotel,
• 2x ontbijt, 2x lunch, 1x vrijdagavondhap, 1x 3-gangendiner op zaterdagavond,
• Strandjuttocht op zaterdagochtend met de Milieujutter, de boswachter en Silke de Strandezel. Fika met kaneelbroodje in het veld.
• Houtworkshop op zaterdag en zondag door Stijn van Oss,
• Gebruik van alle materialen en gereedschappen (verf, lijm, hamers, zagen, messen, bijlen, etc)
• Entree Wrakkenmuseum incl. kop koffie of thee
• Dark Sky Park excursie op zaterdagavond.
• Bergans of Norway rugzak voor je juttersvondsten (t.w.v. € 39,95)Niet inclusief:
Alle overige drankjes, reis- en parkeerkosten naar en van Harlingen en annuleringsverzekering.


INSCHRIJVEN
Stuur een mailtje naar meetups@getsalt.com o.v.v. inschrijving Juttersweekend 2018 met de volgende informatie:
• Aantal personen waarmee je wilt komen plus de namen, telefoonnummer, geboortedata en e-mailadressen van je medereizigers,
• Of je Salt Lid bent

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een bevestigingsmail met de betalingsgegevens plus nog wat extra vragen over je eetgewoontes, etc. Zodra je betaling binnen is, is je aanmelding definitief. Je betaling moet voor 1 april binnen zijn.


Onze Trotse partners van het Salt Dark Sky Weekend zijn:

Strandhotel Terschelling
Rederij Doeksen
KEEN
Morakniv
Bergans of Norway
Puur Terschelling