Salt Makers Fest - Basis ProgrammaBasis Programma - WORKSHOPS

Voor alle hieronder beschreven workshops geldt een maximaal aantal deelnemers. Wil je zeker zijn van een plekje, schrijf dan van tevoren in. Ter plekke inschrijven kan ook maar dan ben je afhankelijk van vrije plekken die overgebleven zijn.

Download hier het overzicht van alle workshops per dag en tijd
Salt Atelier
Het Salt Atelier vind je in de grote werkschuur van Staatsbosbeheer, waar diverse Dremel en Bosch werkstationnetjes zijn ingericht. Hier kun je onder begeleiding van Stijn en Ilvy, Doede en Kim diverse dingen maken. Zaterdag staat in het teken van takkendag. Op deze dag leer je wat voor toffe dingen je allemaal van een eenvoudige tak kunt maken, zoals een lamp, een kapstok, masker of een vogel. Zondag richten de makers zich meer op upcycling (werken met afval) en schilderen. Voor wie liever een stuk touw dan gereedschap in zijn handen heeft, kan op deze dag een survivalbandje knopen. Mocht je zelf al dingen hebben verzameld op een reis met het plan deze ooit nog eens te verwerken, neem ze gewoon mee. Als je een lamp of lichtbak (van een wijnkist) wilt maken en je hebt een voorkeur voor een snoer of bepaalde fitting, neem ook mee. In de Salt shop ter plekke zal er een ruime keuze aan gekleurde strijkijzersnoeren, kekke messing fittingen, stekkers, led-peertjes en wijnkistjes te koop zijn.

Heb je zelf een accuboormachine, gereedschap of andere materialen waar je graag mee werkt. Neem je deze dan mee?
Denk ook aan: (gevonden) flesdoppen & kurken | oude kromme of verroeste spijkers en schroeven | kleine plastic speelgoedpoppetjes (te gebruiken als deco voor op flesjes) | drijfhout of andere gevonden schatten tijdens reizen | oude stekkers | oude lampen, fittingen | wijnkistjes.

Zaterdag 21 september - takkendag
• 10.00 – 12.00 uur
• 13.30 – 16.00 uur.
Max. 30 personen per dagdeel.

Zondag 22 september – upcycling, schilderen en knopen
• 10.00 – 12.00 uur
• 13.00 – 14.30 uur.
Max. 30 personen per dagdeel.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.DIY cursus met Lemonaid & Charitea
Lemonaid en Charitea leveren niet alleen de allerlekkerste (biologische) frisdrankjes waarvan een deel van elk verkocht flesje naar een goed doel gaat, hun flesjes zijn zo leuk dat ze zich heel goed lenen voor het maken van allerlei toffe gebruiksvoorwerpen, zoals dit kruidenrek of fietsdrager van een krat. Neem een mooie tak of stuk drijfhout mee, als je dit al hebt, of haal er eentje uit het bos. Op zaterdag maak je een kruidenrek dat het niet alleen in je keuken heel goed zal doen, maar bijvoorbeeld ook in je camper of caravan. Voor lege flesjes wordt gezorgd. Op zondag gaat de aandacht naar de fietsdrager. Iedereen die dit wilt maken wordt gevraagd een donatie van € 5 te doen voor de krat. Alle donaties komen ten goede van de stichting.

Zaterdag 21 september
• 09.30 – 11.00 uur
• 15.30 – 17.00 uur.
Max. 10 personen per workshop.

Zondag 22 september
• 9.30 tot 11.00 uur
• 13.00 – 14.30 uur.
Max. 10 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.
Werkplaats Buurman
Werkplaats Buurman staat voor (lokaal) hergebruik. In plaats van storten, verbranden of laagwaardig recyclen geven de makers van Buurman materialen een tweede leven. En dat ze daar inmiddels heel bedreven in zijn geworden, blijkt wel uit de producten die ze uit hun koker toveren. Onder begeleiding van Laura Rosen Jacobson kun je aan de slag met het maken van een schommel en/of hangplankjes voor in huis.

Zaterdag 21 september
• 13.00 – 14.00 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL!
Max. 15 personen per workshop.


Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Wilderniswandeling
Het Kuinderbos in de Noordoostpolder is een weergaloze wildernis die je nergens anders in Nederland aantreft. In het uit de kluiten gewassen polderwoud, dat in de jaren ’40 en ’50 is aangelegd op de voormalige bodem van de Zuiderzee, wemelt het van de bijzondere planten, paddenstoelen, libellen, vlinders, vogels, ringslangen en rovers als de boommarter en de das. Ook IJslandse paarden en Welshpony’s dwalen in de buurt van de Kuinderplas vrij rond. Het bos dankt zijn woeste uiterlijk bovenal aan de verschillende soorten bomen die hier tot in de hemel groeien. Van berken, beuken, esdoorns, wilgen, populieren, lariksen tot sparren en dennen. Onder begeleiding de boswachters van het Kuinderbos, kun je op struintocht.

Zaterdag 21 september
• 9.30 – 11.00 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL!
Max. 15 personen per wandeling.

Zondag 22 september

• 9.30 – 11.00 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL!
Max. 15 personen per wandeling.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Snoei- en zaagclinic
Iedereen heeft wel eens bomen, een heg of een grote plant moeten snoeien. Maar hoe doe je dat zonder de boom of plant geweld aan te doen? Welke tijd van het jaar? En waar laat je de snoeischaar of boomzaag zijn tanden zetten? Dat leer je allemaal tijdens de snoei- en zaagclinic onder begeleiding van Alexander, Boswachter van het Kuinderbos.

Zaterdag 21 september
• 15.00 – 17.00 uur - DE SNOEI CLINIC IS VOL!
Max. 15 personen per clinic.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Vuurmaken
Natuurlijk ben je met een met petroleum doordrenkt aanmaakblokje en een aansteker 100 keer sneller maar hoe je het in deze workshop leert is 100 keer leuker. De fire stick van Light My Fire haalt gegarandeerd bij iedereen het kind naar boven.

Zaterdag 21 september
• 11.00 – 12.00 uur
• 19.30 – 20.30 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL
Max. 12 personen per workshop.

Zondag 22 september
• 11.00 – 12.00 uur
Max. 12 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Appelcider maken
“Als niet-bierdrinker was ik altijd op zoek naar laag-alcoholische alternatieven voor bier en in appelcider vond ik de perfecte dorstlesser. Vanaf dat moment dook ik onder in de geschiedenis en de chemie van het cidermaken, deed ik vooral ook heel veel smaakonderzoek en startte ik het Ciderlab “ aldus Mark van der Veek die je op het Makers Fest de beginselen van het cider maken bijbrengt. Je doorloopt alle stappen van het proces, van appel tot cider en help je mee aan het brouwen van een exclusieve Salt Appelcider batch.”

Zaterdag 21 september
• 13.00 – 15.00 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL!
Max. 10 personen per clinic.

Zondag 22 september
• 13.00 – 15.00 uur -DEZE WORKSHOP IS VOL!
Max. 10 personen per clinic.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Outdoor koffie
Een stop onderweg voor een lekkere cup of Joe, op een magisch mooi plekje, voegt altijd een extra dimensie toe aan je beleving. In Zweden noemen ze dit een Fika. Je kunt thuis een thermoskan vullen met koffie die je ’s ochtends vroeg gezet hebt, maar met de toffe outdoor koffie gadgets die er tegenwoordig op de markt zijn, voegt het zelf zetten onderweg een extra dimensie toe aan je belevenis. Goede koffie begint met goede bonen. Onder begeleiding van Tewis Simons van Moto Coffee leer je de fijne kneepjes en maak je kennis met diverse zetmethodes waaronder de Zweedse kokkaffe.

Zaterdag 21 september
• 09.30 – 10.30 uur
• 11:00 - 12:00 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL
• 13.00 – 14.00 uur
Max. 10 personen per workshop.

Zondag 22 september
• 09.30 – 10.30 uur
• 13.00 – 14.00 uur
Max. 10 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Leatherman Werkplaats
Iedereen weet tegenwoordig wat een multitool is en grote kans dat je er zelf ook een hebt. Slechts weinig mensen weten dat we de uitvinding ervan te danken hebben aan de Amerikaan Tim Leatherman. Ruim 35 jaar geleden kwam hij - notabene in Amsterdam - op het idee van een tool met meerdere gereedschappen in één. Het was de start van een hele range Leatherman multitools. Nieuwste telg is de Free Serie waarmee je alle gereedschappen er met slechts één hand in en uit kunt klikken. In deze workshop leer je de mogelijkheden kennen tijdens het maken van een of meerdere kapstokhaken uit een tak.

Zaterdag 21 september
• 09.30 – 10.30 uur
• 15.00 – 16.00 uur
Max. 10 personen per workshop.

Zondag 22 september
• 9.30 – 10.30 uur
Max. 10 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Pizza of Flammkuchen bakken
Buitenkoken is super ‘in’ en de creativiteit op dit gebied kent dan ook geen grenzen. Met een zelfgebakken pizza of flammkuchen wind je voortaan al je vrienden om je vinger. Helemaal als dit avontuur achter in je tuin plaatsvindt. Iedereen kan dit leren en de mogelijkheden zijn talloos. Bovendien is het een hele sociale bezigheid omdat iedereen er aan mee kan doen. Op het Makers Fest werken we samen met Weltevree, Activating People and Places die je op hun stijlvolle outdoorovens gaan leren hoe je pizza en flammkuchen bakt. Van het deeg maken tot en met het beleggen van de pizza en het afbakken ervan.

Zaterdag 21 september
• Pizza bakken: 10.30 – 12.00 uur (proeverij voor iedereen tijdens de lunch)
• Flammkuchen bakken 15.30 – 17.00 uur (proeverij voor iedereen tijdens happy hour) DEZE WORKSHOP IS VOL!
Max. 10 personen per workshop.

Zondag 22 september
• Pizza bakken: 10.30 – 12.00 uur (proeverij voor iedereen tijdens de lunch)
Max. 10 personen per workshop

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Get Uked
De dames van Uked hebben een missie: muziek maken voor iedereen toegankelijk maken en de ukelele is hiervoor het ideale instrument. Laagdrempelig, vergevingsgezind en vrij van faalangst. In deze workshop leert iedereen een nummer spelen, ook als je nog eerder een instrument hebt vastgehouden.

Zaterdag 21 september
• 19.30 – 20.30 uur - DEZE WORKSHOP IS VOL
Max. 20 personen per workshop.

Zondag 22 september
• 13.00 – 14.00 uur
Max. 20 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Natuurfotografie
De herfst is het seizoen dat Moeder Natuur viert met tal van verkleedpartijtjes, en waarin ze drie maanden lang met heftige verschijningen koketteert. Voor fotografen het teken dat het jachtseizoen is geopend. Schieten op plaatjes. Maar hoe vang je Moeder Aarde in haar wildste periode? De Nederlandse beeldjagers, Jan en Mart Smit van smitinbeeld.nl hebben daar wel antwoord op. Op zaterdagavond legt Mart Smit uit hoe je de beste foto’s in de nacht maakt met je systeem- of spiegelreflexcamera. Op zondagochtend neemt Jan iedereen mee die wilt leren hoe je met een smartphone verrassende natuurplaatjes maakt.

Zaterdag 21 september
• 20.00 – 22.00 uur – nachtfotografie met Mart Smit
Max. 15 personen per workshop. Vooral geschikt voor je systeemcamera of spiegelreflex.

Zondag 22 september
• 10.00 – 12.00 uur – natuurfotografie met je smartphone met Jan Smit DEZE WORKSHOP IS VOL
Max. 15 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.Stempels maken
Gertie Jaquet werd geboren in Egmond aan Zee, maar woont en werkt in Amsterdam. Samen met collega's deelt ze een atelierruimte onder het spoor. Ze illustreert daar kinderboeken, prentenboeken, tijdschriften en tekende ook voor Sesamstraat. Het bekendst zijn de boeken over Haas, die ze samen met schrijfster Annemarie Bon maakte. Stempels maken is haar grote passie, ze heeft er inmiddels duizenden gemaakt en ze schreef er ook het boek Stempelen! over. Regelmatig geeft ze stempelworkshops om te laten zien hoe leuk het is om je eigen stempels te maken.

Op zondag geeft Gertie Jaquet twee keer een stempelworkshop. Ze leert je hoe leuk en makkelijk het is van een simpel gummetje een eigen stempel te maken. Tijdens de workshop komt het hele proces aan bod, het ontwerpen, het gutsen en uiteindelijk het stempelen met je stempel. De workshop is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Al het materiaal is aanwezig en aan het eind van de workshop neem je een (of meer!) unieke zelfgemaakte stempel(s) mee naar huis, die je nog jaren kunt gebruiken!

Zondag 22 september
• 10.00 – 12.00 uur
• 13:00 – 15:00 uur
Max. 20 personen per workshop.

Meedoen met de basis workshops? Mail je voorkeuren naar Laura op Meetups@GetSalt.com.