ZWITSERLAND - ‘s Werelds meest duurzame reisbestemming


Foto: © Zwitserland Toerisme - Nicola Fuerer

Reizen zit in ons bloed, het is een diepgewortelde oerdrang. Al sinds de mensheid bestaat, trekken we eropuit, om nieuwe dingen te ontdekken, te leren en grenzen te verleggen. Dat blijkt eens te meer, nu covid-19 iedereen in zijn hok houdt, wordt het reizen het meest gemist. Maar tegelijkertijd is een discussie die al veel langer wordt gevoerd, in een stroomversnelling geraakt; die van duurzaam reizen.

Volgens meerdere onderzoeken die naar duurzaam reizen zijn uitgevoerd, prijkt Zwitserland al enige tijd bovenaan de lijst van meest duurzame en milieuvriendelijke landen ter wereld. Da’s mooi, zou je denken. En dat is het natuurlijk ook, behalve dat slechts 15% van de mensen uit de Benelux Zwitserland met duurzaamheid associeert. De overweldigende natuur met zijn intimiderende bergpieken, die tot de hoogsten van Europa behoren, wordt vele malen vaker genoemd als de belangrijkste reden om naar Zwitserland te reizen. Tegelijkertijd neemt de interesse in duurzame vakanties wereldwijd toe; helemaal als we beter geïnformeerd zijn over initiatieven en hun positieve impact, zijn we in toenemende mate geneigd om deze te omarmen. En op dit gebied is er dus kennelijk veel te winnen voor Zwitserland. Het schort immers niet aan mogelijkheden en initiatieven, wel aan de communicatie hierover. Duurzaamheid is voor de Zwitsers zo vanzelfsprekend dat ze domweg vergeten het te vertellen.
Dat moet beter, vinden ze, en een zogenaamd Conscious Travel Project moet hierbij gaan helpen. In dit project trekt Zwitserland samen op met experts uit de industrie, waaronder reisorganisaties en media, om te kijken hoe de duurzame boodschap beter over de toonbank vliegt. En Salt is een van die partijen die mag meedenken.
De kick-off vond plaats in oktober 2019 in Amsterdam, gevolgd door een studiereis in de zomer van 2020, en dit jaar – 2021 – gaan we op zoek naar de avonturen en initiatieven in Zwitserland die een duidelijke groene stempel drukken.

DIT IS SWISSTAINABLE


Foto: © Gornergrat Bahn - Ernst Christen

Vervoer
Duurzaam reizen begint met het vervoer. Zowel naar als in Zwitserland reis je het gemakkelijkst per trein. Zwitserland ís treinland! Beroemd om zijn stiptheid en fijnmazige netwerk waar dagelijks 9000 treinen overheen zoeven. De treindichtheid bedraagt meer dan 140 treinen per traject. Bovendien is het totale 5000 km lange spoornet van alle nationale en regionale spoorwegmaatschappijen vrijwel helemaal elektrisch. De treinen rijden dus nagenoeg zonder milieuvervuiling door de 671 spoortunnels en over de 6000 spoorbruggen. Met de Zwitserse trein kom je tot ver in het land, en gecombineerd met de postbus kom je tot in de verste uithoeken. De dienstregeling van treinen en de Zwitserse postbussen zijn perfect op elkaar afgestemd. Het Swiss Travel System biedt reizigers één kaart voor alle openbaar vervoer (trein, postbus, boot en zelfs sommige liftsystemen zijn inbegrepen) in heel Zwitserland. Een netwerk van maar liefst 29.000 km rolt zich letterlijk uit.
Vanuit Nederland (Amsterdam) reis je in 6.39 uur met de ICE naar Basel waar je overstapt op het Zwitserse spoornetwerk.

Railtripping: Grand Train Tour of Switzerland
11 grote meren, 4 officiële talen, 5 UNESCO Werelderfgoed-locaties en tussentijds 1280 kilometer aan magnifieke uitzichten. Tijdens de Grand Train Tour of Switzerland reis je met panoramatreinen naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland, het hele jaar door.

Roadtripping:
e-Grand Tour of Switzerland
's Werelds eerste roadtrip voor elektrische voertuigen. Een dicht netwerk met meer dan 300 laadpalen zorgt voor stroom over het hele traject en staat daarmee garant voor comfortabel en schoon rijplezier over 1600 km.Foto: © Valais/Wallis Promotion - Frederic Huber

Natuur
Natuur zit in het dna van Zwitserland gebeiteld en is voor vrijwel elke reiziger de belangrijkste reden om te komen. En terecht. De cijfers die de Zwitsers kunnen opsommen manen tot stilte en verwondering:


Foto's vlnr: © Outsideisfree.ch - Glacier Express/Stefan Schlumpf - chrissie.st - Zwitserland ToerismeFoto: © Naturpark Pfyn-Finges - Alain Indermitte

Lokaal
Duurzaamheid gaat ook over de relatie die je met een land hebt. Door zoveel mogelijk voor lokaal te kiezen, houd je gebruiken en tradities in ere. Bovendien leer je het land tot in het diepst van zijn ziel kennen.


Bekijk hier de Conscious Travel tips voor:
Conscious Bern
Conscious Vaud
Conscious Luzern
Conscious Wallis
Conscious Ticino
Conscious Graubünden

Meer duurzame reistips in Zwitserland vind je op myswitzerland.com